Bergen

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens gehoord van hooggebergte. Weet je wat de hoogste bergen in Europa zijn?

Ontstaan

Bergen liggen vaak in een groep bij elkaar. Dit noem je bergketens. De aardkorst bestaat uit verschillende platen. Deze platen bewegen en schuiven over elkaar heen. Na duizenden jaren ontstaan er plooien in de aardkorst. Dit wordt een bergketen. Bergen kunnen ook ontstaan door een breuk in het oppervlak van de aarde. De beide kanten van de breuk kunnen over elkaar gaan schuiven en zo een berg vormen. Door zware regen, rivieren of gletsjers slijten de bergen uit. Zo ontstaan dalen.

Begroeiing

Onder aan een berg groeien andere planten dan hoger op de berg. Dit komt doordat het hoog in de bergen kouder is dan in het dal. Iedere honderd meter die je omhooggaat, wordt het een halve graad kouder. Er zijn verschillende begroeiingsgordels. Tot ongeveer 1000 meter hoogte kunnen boeren het land nog gebruiken. Tussen de 1000 en 2000 meter vind je naaldbossen. Daarboven is het te koud voor bomen. Er groeit nog wel gras. Ook groeien er bijzondere planten. Op ongeveer 2600 meter ligt de sneeuwgrens. Daarboven ligt in de winter én in de zomer sneeuw.

Alpen

De hoogste bergen in Europa liggen in de Alpen. Ze zijn meer dan 1500 meter hoog. Daarom worden ze hooggebergte genoemd. De hoogste berg in de Alpen is de Mont Blanc. Hij is 4810 meter hoog. De Alpen zijn belangrijk voor de wintersport. In Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland verdienen de mensen hier veel geld aan. Overal zijn hotels en restaurants. Veel bergbewoners verdienen geld als skileraar. Het nadeel van de wintersport is dat er bossen gekapt worden om skipistes aan te leggen. Ook laten de toeristen veel rommel achter.