Edelstenen

Werkstukken en spreekbeurten

Dat edelstenen gebruikt worden om mooie sieraden van te maken, weet je natuurlijk wel. Maar wist je dat diamant ook gebruikt wordt om een tandartsboor van te maken?

Mineralen

Edelstenen zijn mineralen. Mineralen komen in de natuur voor en hebben een kristalstructuur. Dit betekent dat ze een regelmatig patroon hebben. De moleculen van een mineraal vormen dan bijvoorbeeld allemaal kubusjes, of een andere vorm.

Slijpen

Edelstenen zijn pas echt mooi als ze geslepen zijn. Dan zie je de kleur pas echt goed. En door de manier van slijpen kun je de stenen allerlei lichteffecten geven. Bekende edelstenen zijn de robijn, de smaragd, de saffier en natuurlijk de diamant.

Wat is er zo speciaal aan een edelsteen?

Edelstenen hebben drie kenmerken die ze zo speciaal maken:

  1. schoonheid
  2. duurzaamheid
  3. zeldzaamheid

Oftewel edelstenen zijn mooi, ze gaan heel lang mee en je vindt ze niet overal.

Diamant

Als er nog niks met een diamant gedaan is, dan ziet hij er gewoon uit als een klein steentje van troebel glas. Een diamant gaat pas schitteren als hij geslepen is. De diamant is de allerhardste steen die er bestaat. Een diamant is zo hard dat hij alleen maar geslepen kan worden met een andere diamant! De meeste diamanten komen uit Zuid-Afrika en uit Rusland. Diamanten vind je vaak in dure sieraden. Maar diamanten worden ook gebruikt om gereedschap van te maken. Zo zit er bijvoorbeeld diamant in de boor van de tandarts.