Eilanden

Werkstukken en spreekbeurten

Je dacht vast dat het landen zijn, maar wist je dat bijvoorbeeld Groenland en IJsland eilanden zijn?

Soorten eilanden

Sommige eilanden liggen midden in een oceaan. Deze eilanden heten oceanische eilanden. Eigenlijk zijn het de toppen van bergen op de zeebodem. Andere eilanden liggen op de rand van een werelddeel. Ze horen bij een continent en heten daarom continentale eilanden. Continentale eilanden ontstaan als een laaggelegen stuk land overstroomt. Een hoger gelegen stuk land wordt daardoor afgescheiden van het vasteland. Het grootste eiland dat er bestaat, is Groenland. Australië is nog groter, maar telt niet mee als eiland. Dit komt doordat Australië geen land is, maar een continent.

Klimaat

Het water rond een eiland heeft veel invloed op het weer en het klimaat op het eiland. Op tropische eilanden regent het iedere dag. Dit komt doordat er door de warme lucht veel water opstijgt, waaruit wolken en regen ontstaan. Vaak loopt er een warme of een koude stroom water (golfstroom) langs een eiland. Het wordt hierdoor warmer of juist kouder op het eiland. Op een eiland in een oceaan waait het meestal hard. Het kan er zelfs flink stormen. In tropische gebieden ontstaan vaak orkanen die over de eilanden heen razen.

Zeldzame planten en dieren

Doordat sommige eilanden zo ver van het vasteland vandaan liggen, leven er vaak planten en dieren die je nergens anders ziet. Die hebben zich op een heel andere manier ontwikkeld dan op het vasteland. De reuzenschildpad en de zeeleguaan op de Galapagoseilanden zijn goede voorbeelden.