Grote Oceaan

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de Grote Oceaan de grootste en diepste oceaan op aarde is? Op sommige plekken is hij wel 11 kilometer diep!

Hawaï

De Grote Oceaan wordt ook wel de Stille Oceaan genoemd. Deze enorme zee ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Misschien ken je de eilandengroep Hawaï wel? Hawaï ligt midden in de Grote Oceaan.

Bodem

Wist jij dat de bodem van de oceaan helemaal niet plat is? Veel mensen denken dat misschien, maar het is niet waar. Op de bodem van de oceaan zijn veel bergen, vulkanen en ravijnen te vinden.

Diep

De diepste plek in de Grote Oceaan heet de Marianentrog. Op deze plek is de oceaan 11 kilometer diep. Dat is dieper dan de hoogte van de hoogste berg op aarde: de Mount Everest, die bijna 9 kilometer hoog is. Een aantal jaren geleden is een onderzeeër voor het eerst helemaal naar beneden gedoken. Op de bodem van de Grote Oceaan is het heel donker en koud. De temperatuur is er maar een paar graden boven nul.

Dieren

In de Grote Oceaan leven heel veel verschillende soorten zeedieren. Er zwemmen allerlei soorten vissen, zoals kleurige vlindervissen, grote zeebaarzen en kleine juffervisjes. Maar er leven ook veel haaien.