Koraalrif

Werkstukken en spreekbeurten

Koraal vind je in zeeën en oceanen. Weet je dat het bedreigd wordt?

Koraal

Als je koraal ziet, denk je dat je te maken hebt met een plant. Maar koralen zijn miljoenen kleine diertjes: koraalpoliepen. Koralen hebben een zacht lichaam. Maar ze kunnen kalk opnemen uit het water. Daarmee maken ze een hard omhulsel om hun lichaam. Koraal heeft veel licht nodig. Daarom groeit het alleen in ondiep water langs de kust. De meeste koralen leven in grote groepen bij elkaar en leven samen in één groot omhulsel. Ze vormen zo een koraalrif. Als het koraaldiertje doodgaat, blijft het omhulsel staan. In duizenden jaren tijd ontstaan zo zelfs eilanden van koraal, die boven water komen als het water daalt.

Leefgebied

Op koraalriffen en koraaleilanden leven allerlei andere dieren. Ze vinden er voedsel en bescherming. Op het koraalrif zie je veel verschillende vormen en kleuren. Er zijn kleurige vissen, zeeanemonen, zeesterren en sponzen. Er zijn dieren die overdag actief zijn en dieren die ’s nachts jagen. Bijna een derde van alle vissoorten leeft op een koraalrif. Op het Groot Barrièrerif bij Australië leven zeldzame dieren. Koraalriffen zijn ook voor de mensen in tropische streken belangrijk. De mensen vangen er vis en vinden er grondstoffen voor medicijnen. De toeristen die de riffen bezoeken, leveren veel geld op.

Bedreigingen

Maar deze toeristen veroorzaken tegelijk veel problemen. Toeristen kunnen het koraal vernielen als ze gaan duiken en nemen soms stukken mee naar huis. Er worden ook veel souvenirs van koraal gemaakt. Ook vervuiling van het water is slecht voor het koraal. Soms wordt een koraalrif vernield door mijnbouw voor de winning van steen en kalk. Het koraalrif kan dan de kust niet meer beschermen. Als er koraal verdwijnt, is dit slecht voor de dieren die op het rif leven. Zware stormen en regen zijn ook een bedreiging voor het koraalrif. Door de opwarming van de aarde komt dit steeds vaker voor. Op sommige plekken verkleurt het koraal, doordat het zeewater warmer wordt. Goededoelenorganisaties proberen mensen hiervan bewust te maken en het rif te beschermen.