Lawines

Werkstukken en spreekbeurten

Bij een lawine raast een groot pak sneeuw met een enorme snelheid naar beneden. Wat gebeurt er met skiërs en snowboarders die eronder terechtkomen?

Overlijden door een lawine

Onder de sneeuw is er weinig zuurstof en als slachtoffers te lang onder de sneeuw liggen, kunnen ze onderkoeld raken. Wanneer iemand na 45 minuten nog niet is gevonden, is de kans klein dat iemand levend onder de sneeuw vandaan komt. En zelfs als iemand levend onder de sneeuw wordt gevonden, is er nog steeds kans dat diegene overlijdt.

Reddingswerkers

Ervaren skiërs en snowboarders dragen daarom een kastje bij zich dat een signaal uitstraalt, zodat ze sneller gevonden kunnen worden door een reddingsteam. Reddingswerkers doen er alles aan om slachtoffers met honden of prikstokken op te sporen. In Nederland komen gelukkig geen lawines voor. Dat komt omdat het in Nederland niet zo vaak sneeuwt en omdat er in Nederland geen bergen zijn.

Snelheid

Soms komen met een lawine niet alleen sneeuw, maar ook stukken ijs, modder, stenen en zand mee. Grote lawines kunnen een snelheid hebben van honderden kilometers per uur. Een lawine sleept alles mee wat in haar weg staat. Bomen, maar ook huizen. Een lawine kan zo groot zijn dat een heel dorp onder de sneeuw wordt bedolven.