Neerslag

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn verschillende soorten neerslag. De bekendste zijn regen, sneeuw en hagel. Maar wist je dat ook bijvoorbeeld mist en dauw neerslag zijn? Neerslag is alle vochtigheid die uit de lucht op de aarde valt.

Waterkringloop

Hoe ontstaat neerslag? De waterkringloop verklaart hoe zeewater als neerslag op aarde valt. Dit gaat als volgt:

  • De zon verwarmt het bovenste laagje water uit de zee. Er ontstaat waterdamp. 
  • Het water in waterdamp is nog steeds water, maar nu in gasvorm. Dat komt door de zonnewarmte.
  • Als lucht afkoelt, verandert waterdamp in waterdruppeltjes. Dit heet condenseren. 
  • Er ontstaan wolken van piepkleine druppeltjes in de lucht. 
  • Veel piepkleine druppeltjes samen vormen één regendruppel. Uit de wolken valt neerslag. 
  • De neerslag komt via de bodem van de aarde weer terug in de zee. Dat water verdampt weer, enzovoort. Daarmee is de kringloop rond.

Regen

Wolken bestaan uit een heleboel waterdruppeltjes of bevroren druppels. Ze kunnen ook uit druppels samen met ijskristallen bestaan. Als er veel druppels samensmelten, kunnen ze niet in de lucht blijven hangen. Ze zijn te zwaar en vallen naar beneden. Op dat moment gaat het regenen. Regen valt vaak uit dunne en laaghangende wolken. Er zijn verschillende soorten regen, zoals motregen en zware regenbuien.

Sneeuw

Als de luchttemperatuur lager is dan nul graden kan het gaan sneeuwen. Door kou veranderen de druppeltjes in de wolken in ijskristalletjes. Er komen sneeuwvlokken uit de lucht. Van die sneeuw kun jij dan mooie sneeuwpoppen maken!

Hagel

Het is niet zo fijn als het gaat hagelen terwijl je naar school fietst. Hagelstenen zijn ijsklompjes en die kunnen behoorlijk hard naar beneden komen! Hagelstenen zijn meestal ongeveer 5 millimeter groot, maar ze kunnen ook wel tot 15 centimeter groot zijn. Gelukkig komt dat in Nederland niet vaak voor. Grote hagelstenen kunnen voor veel schade zorgen, bijvoorbeeld aan auto’s. Deze vorm van neerslag ontstaat als ijs- en sneeuwkristallen samenklonteren met onderkoelde waterdruppels. Ze worden steeds groter en zwaarder en vallen als hagel naar beneden.