Noordzee

Werkstukken en spreekbeurten

Nederland ligt aan de Noordzee. Maar welke landen grenzen er nog meer aan deze zee?

Zwemmen naar Engeland

Nederland, Engeland, Schotland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen grenzen aan de Noordzee. De Noordzee is niet overal even diep. Dit komt doordat de zeebodem bestaat uit zandbanken en geulen. De diepte verschilt van zo’n 30 meter tot maar liefst 700 meter! Het diepste punt is gemeten voor de kust van Noorwegen. De Noordzee is het smalst tussen Frankrijk en Engeland. Dat deel heet Het Kanaal. Daar kun je van het ene naar het andere land zwemmen. Je moet wel heel goed kunnen zwemmen, want de afstand is meer dan 30 kilometer en er is veel stroming.

Een visje uit de Noordzee eten

In de Noordzee leven veel dieren. Er zwemmen ongeveer 220 soorten vissen. Veel ervan kun jij op je bord vinden. Bijvoorbeeld kabeljauw, haring en makreel. Er leven ook zeehonden, kleine walvissoorten en haaien in de Noordzee. Verder vind je er krabben, garnalen, schelpdieren, inktvissen, zeesterren, zee-egels, kwallen en nog veel meer dieren.

Drukke zee

De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld. Er is veel scheepvaartverkeer en visserij. Ook wordt de Noordzee gebruikt om gas en olie uit de zeebodem te halen en staan er windmolens in voor energiewinning. Je snapt wel dat dit zorgt voor vervuiling, wat niet zo goed is voor alles wat er in de Noordzee leeft. Organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De Noordzee beschermen de Noordzee en helpen de natuur te herstellen.