Orkanen

Werkstukken en spreekbeurten

Een orkaan is een hele zware storm. Durf je een gokje te wagen wat de snelheid van een orkaan kan zijn?

Wat is een orkaan?

Orkanen ontstaan boven warme oceanen. Waterdamp uit zee vormt dikke wolken. De warme waterdamp en lucht stijgen op. Ze draaien omhoog om elkaar heen. Het midden van een orkaan wordt het oog van de orkaan genoemd. Daar is het windstil. Orkanen komen vlak bij de evenaar voor. In het najaar ontstaan ze ten noorden van de evenaar. In het voorjaar ten zuiden van de evenaar.

Snelheid

De wervelwinden van een orkaan halen een snelheid van meer dan 120 kilometer per uur. De hevigste orkanen gaan harder dan 248 kilometer per uur! Om je een idee te geven van deze snelheid: dat is harder dan een auto rijdt op de snelweg.

Gevaarlijk

Als een orkaan bij land komt, brengt hij veel regen mee. Ook laat hij de golven hoog opzwiepen. Daardoor kan een orkaan veel schade aanrichten. In september 2005 is er in het zuiden van de Verenigde Staten veel schade aangericht door de orkanen Katrina en Rita. In New Orleans werden veel huizen vernield en zijn dijken doorgebroken. In 2017 werd het eiland Sint-Maarten zwaar getroffen door orkaan Irma. 

Namen

Om de verschillende orkanen uit elkaar te houden, krijgen ze een naam. De orkanen krijgen om en om een jongensnaam of een meisjesnaam. De eerste orkaan van het jaar krijgt een naam die begint met een ‘A’. De tweede krijgt een naam die begint met een ‘B’. Zo wordt het hele alfabet gevolgd. Er zijn 6 lijsten met 21 namen. Elk jaar gebruiken ze een andere lijst en na zes jaar beginnen ze weer opnieuw, met de eerste lijst. Als alle 21 namen van een lijst in een jaar zijn gebruikt, beginnen ze weer boven aan de lijst. In 2005 waren er zo veel orkanen, dat ze weer opnieuw bij de letter A moesten beginnen! Als er een hele zware orkaan is geweest die veel schade heeft aangericht, wordt de naam van die orkaan van de lijst gehaald en wordt de naam nooit meer gebruikt.