Regenboog

Werkstukken en spreekbeurten

Je wist vast al dat je een regenboog kunt zien als de zon schijnt en het regent op hetzelfde moment. Maar wist je ook dat regenbogen eigenlijk helemaal rond zijn?

Licht

Het lijkt alsof zonlicht geen kleur heeft. Maar zonlicht heeft wél een kleur. Licht bestaat namelijk uit allerlei kleuren die samen kleurloos worden. Dat noemen we wit licht. Als dat witte licht op een speciale manier door een druppel schijnt, wordt het licht gebroken. Dit betekent dat het licht weer uit elkaar wordt gehaald. We kunnen dan de verschillende kleuren zien. Een regenboog bestaat uit een heleboel kleuren. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet zijn de zeven kleuren die we het beste kunnen zien.

Cirkel

’s Morgens en aan het einde van de middag heb je de meeste kans om een regenboog te zien. Dan staat de zon het laagst, zodat die op de juiste manier door de druppels schijnt. Je moet dan met je rug naar de zon staan en met je gezicht naar de regen. Vanaf de grond zien we maar de helft. Omdat een druppel rond is, is een regenboog dat ook. Zit je in een vliegtuig, dan kun je de hele cirkel zien.

Bijgeloof

Vroeger dachten mensen dat een regenboog een speciaal teken was. In Noorwegen en Zweden geloofden mensen dat een regenboog een brug naar de hemel was, en in Griekenland dachten ze dat de regenboog een godin was. In Ierland ontstond het geloof dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud stond. Nu weten we dat dit bijgeloof is: een regenboog heeft helemaal geen einde!