Schiphol

Werkstukken en spreekbeurten

Dat Schiphol een hele grote luchthaven is, weet je waarschijnlijk wel. Hoeveel passagiers zijn er jaarlijks ongeveer op Schiphol, schat je?

Grootste luchthaven van Nederland

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Schiphol ligt vlakbij Amsterdam. Voluit heet het Amsterdam Airport Schiphol. Er zijn in Nederland nog een paar vliegvelden, bijvoorbeeld in Rotterdam en in Eindhoven. Maar die zijn niet zo groot als Schiphol. De luchthaven Schiphol is zo groot dat het bijna een stad lijkt. Er zijn winkels, restaurants en een treinstation. En je ziet er natuurlijk heel veel vliegtuigen opstijgen en landen. Mensen vertrekken of komen terug en vliegtuigen worden geladen met bagage en andere goederen.

Geschiedenis

Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer, een gemeente die in 1855 ontstond na droog­maling van het Haarlemmermeer. Dat betekent dat de luchthaven op de bodem van dit voormalige meer ligt, ruim vier meter onder de zeespiegel. Omdat er bij storm veel schepen zijn vergaan in het Haarlemmermeer, denken sommige mensen dat de naam Schiphol komt van het woord 'scheepshel'. Maar het is niet helemaal zeker of dit waar is. Een hol is ook laaggelegen, moerassig land, waar vroeger hout vandaan gehaald werd om schepen van te bouwen. Dus daar kan de naam Schiphol ook van afgeleid zijn.

In 1916 werd de luchthaven Schiphol voor het eerst gebruikt als militair vliegveld. In 1920 werd de bekende Koninklijke Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (KLM) opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Schiphol gebombardeerd. Daarna werd het weer opgebouwd en nog groter gemaakt. Tegenwoordig maken vliegtuigen van allerlei verschillende luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld gebruik van de luchthaven.

Passagiers

Schiphol is een belangrijke luchthaven in Europa. In 2019 maakten bijna 72 miljoen passagiers gebruik van Schiphol. Daarmee komt Schiphol op de derde plaats in Europa. In Londen en Parijs waren de luchthavens nog drukker. Ter vergelijking: op het vliegveld Londen Heathrow was het totaal aantal passagiers in 2019 bijna 81 miljoen.

Het is altijd een drukte van belang op Schiphol. Eigenlijk alle dagen van het jaar. Alleen in bijzondere situaties is het minder druk op Schiphol.
Bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis in 2020. Er landen en vertrekken veel minder vliegtuigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.