Tropisch regenwoud

Werkstukken en spreekbeurten

In een tropisch regenwoud leven heel veel diersoorten. En door het klimaat groeien bomen en planten er goed. Er zijn metershoge bomen, hoe hoog denk jij dat ze kunnen zijn?

Opbouw

Het tropisch regenwoud bestaat uit verschillende lagen. De hoogste bomen worden wel zestig meter hoog! Zij vormen de toplaag van het oerwoud. Daaronder is het dikke bladerdek van de bomen die dertig tot veertig meter hoog worden. De bladeren houden heel veel licht tegen. In de onderlaag groeien struiken of warrige klimplanten. Op de bodem is bijna helemaal geen licht. Er groeien mossen en kruipplanten. Door het regenwoud stromen veel rivieren.

Samenleven

Nergens anders leven zo veel verschillende soorten planten en dieren samen als in het tropisch regenwoud. Er is een indrukwekkend ecosysteem. Dat betekent dat dieren en planten, maar ook lucht, water en bodem er samen voor zorgen dat stromen en kringlopen in gang worden gehouden. Hoog boven het bladerdek zweven roofvogels. Zij jagen op de dieren in het bladerdek. Sommige planten hebben andere planten nodig om omhoog te groeien naar het licht. Al het leven in het regenwoud is afhankelijk van elkaar. Insecten ruimen afgevallen bladeren op. Ze dienen ook als voedsel voor andere dieren, die op hun beurt weer door andere dieren worden gegeten.

Bedreigd

De regenwouden op aarde worden steeds kleiner. Er worden veel bomen gekapt voor de industrie. Grootschalige bomenkap noem je ook wel ontbossing. Door het Amazonegebied in BraziliĆ« worden wegen aangelegd. Elk jaar verdwijnt alleen al in het Amazonegebied een stuk regenwoud zo groot als heel Nederland! Ook andere regenwouden worden bedreigd. Het regenwoud levert veel zuurstof. Als er veel minder zuurstof gemaakt wordt, kan het klimaat op de aarde veranderen. En dat is niet goed voor mens en dier. Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermingsorganisaties proberen daarom de oerwouden te redden.