Woestijnen

Werkstukken en spreekbeurten

Ongeveer een derde deel van de aarde bestaat uit woestijn. Woestijnen zijn kurkdroog. Het is er overdag heet en 's nachts koud. Het lijkt of er niets kan leven, maar is dat ook echt zo?

Soorten woestijnen

Als je aan een woestijn denkt, denk je aan een grote zandbak. Maar lang niet alle woestijnen bestaan uit zand. De meeste woestijnen zijn van grind of stenen. Water verdampt in de zon en er blijft zout achter. Zo ontstaan zoutwoestijnen. Deze vind je in het westen van Amerika. Op de Zuidpool valt bijna geen regen. Antarctica is daardoor ook een woestijn: een ijswoestijn.

Planten en dieren

Planten en dieren hebben manieren gevonden om te overleven in de woestijn. Planten hebben soms hele lange wortels. Daarmee kunnen ze het grondwater opzuigen. Andere planten slaan water op in hun dikke bladeren. Veel planten overleven als bolletje of zaadje de droge periode. Als het dan een keer regent, staat de woestijn in één keer in bloei. De meeste dieren verschuilen zich overdag in de schaduw van planten of in holen onder de grond. Kamelen kunnen dagenlang zonder water. Ook kunnen ze weken zonder voedsel. Dit komt doordat ze vet opslaan in hun bulten, wat ze als voedingsstof gebruiken.

Sahara

De Sahara is de grootste zandwoestijn van de wereld. Hij bedekt ongeveer een kwart van Afrika. Het kan er wel meer dan 50 graden worden! De Sahara bestaat voor het grootste deel uit zand. Er zijn ook gebieden die bedekt zijn met keien en rotsachtige plateaus. Dat zijn hoogvlakten met steile hellingen. Tussen de bergen lopen diepe geulen. Deze worden wadi's genoemd. Als het regent, kunnen ze veranderen in woeste rivieren. In de Sahara wonen nomaden. Dit zijn rondtrekkende volken.