Zon

Werkstukken en spreekbeurten

De zon is de ster die het dichtst bij de aarde staat. Alhoewel, dichtbij ... Hoeveel kilometer is de zon hiervandaan, denk jij?

Ster

De zon is een ster. Hij is ongeveer vijf miljard jaar geleden ontstaan. Iets eerder dan de planeten. Net als andere sterren is de zon een grote, hete vuurbol die voornamelijk uit gas bestaat. Soms schieten gloeiend hete gasmassa’s als vlammen uit de zon naar buiten. Van buiten is de zon 5500 graden Celsius. Helemaal binnenin is het wel 15 miljoen graden! Een deel van deze warmte kunnen wij op aarde voelen. Zonder de warmte en het licht van de zon zou er geen leven op aarde mogelijk zijn.

Groot

Je zou het misschien niet zeggen, maar de aarde past bijna een miljoen keer in de zon. De zon lijkt kleiner omdat hij ver bij ons vandaan staat. Wel 150 miljoen kilometer! Maar andere sterren staan nog veel verder weg van de aarde. Voor ons is de zon enorm belangrijk. Toch is de zon helemaal niet zo bijzonder. In de Melkweg zijn nog miljoenen sterren net als de zon. Sommige zijn wel vijfhonderd keer zo groot als de zon. Omdat onze zon een sterke aantrekkingskracht heeft, draaien de planeten eromheen.

Dag en nacht

De aarde is een bol. Daarom kan de zon maar de helft verlichten. Aan de kant waar de zon op schijnt, is het dag. Omdat de aarde om haar as draait, wordt er steeds een ander stuk van de bol verlicht. Aan de kant die wegdraait, wordt het donkerder en dus nacht. Het lijkt alsof de zon 's morgens opkomt, maar eigenlijk draait het stukje van de aarde waar jij zit naar de zon toe. Als het bij ons nacht is, is het aan de andere kant van de aarde, bijvoorbeeld in Australië, dag.