Ademhaling

Werkstukken en spreekbeurten

Als je longen niet goed werken, verstoort dat je ademhaling. Heb je weleens van iemand gehoord dat hij allergisch is voor dierenharen?

Longen

De cellen in je lichaam hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Als je inademt, gaat er door je neus en je luchtpijp lucht naar je longen. Dit zijn grote zakken. Ze zien eruit als sponzen. Dit komt door de miljoenen longblaasjes, die de zuurstof uit de lucht opnemen. Langs de longen lopen bloedvaten. Door adem te halen, komt er zuurstof in het bloed. De bloedsomloop zorgt ervoor dat de zuurstof naar alle delen van het lichaam gebracht wordt. Via het bloed komt koolstofdioxide (een afvalgas) terug naar de longen. Als je uitademt, gaat dit je lichaam uit.

Astma

Soms werken longen niet goed, ook al is er nog zoveel lucht in de buurt. De ademhalingsspieren tussen de ribben zijn dan verkrampt. Of het slijmvlies in de luchtbuizen is opgezet. Er kan dan niet genoeg lucht de longen in of uit. Dat geeft een heel benauwd gevoel. Die ziekte heet astma. Soms komt de benauwdheid doordat je allergisch bent. Je kunt dan niet tegen sigarettenrook, vuurwerkdamp, dierenharen of -veren, houtvuur of uitlaatgassen. Je hebt dan medicijnen nodig om de luchtwegen open te houden.

Onder water

Je longen liggen in de ribbenkast in je borst. Ze zuigen lucht op in plaats van water. In water zit ook zuurstof. Maar mensenlongen kunnen geen zuurstof uit water halen. Onder water moeten wij onze adem inhouden. Of we moeten iets meenemen om zuurstof uit te halen. Een snorkel of een duikfles.