ADHD

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien ken je of ben je wel iemand met ADHD. Weet je wat het is?

Alle Dagen Heel Druk

Mensen die zich moeilijk kunnen concentreren en erg druk zijn, kunnen ADHD hebben. Dat is een Engelse afkorting voor Attention (= aandacht) Deficit (= tekort) Hyperactivity (= hyperactiviteit) Disorder (= stoornis). In het Nederlands wordt het ook wel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit genoemd. Er wordt ook weleens gegrapt dat ADHD staat voor: Alle Dagen Heel Druk. Maar het gaat er bij ADHD niet om dat je 'zomaar druk'  bent: het is echt een stoornis in de hersenen. Een speciale arts moet de stoornis vaststellen. De stoornis komt erop neer dat je je niet goed kunt concentreren. Je hebt dus moeite om je aandacht bij één ding te houden. Ook ben je erg beweeglijk en kun je moeilijk een paar minuten stilzitten.

Wanneer heb je ADHD?

De dokter kan je vertellen of je ADHD hebt. Maar dat kan pas nadat hij je heeft onderzocht en een diagnose heeft gesteld. Want niet iedereen die druk is, heeft ADHD. ADHD is een stoornis in je hersenen. Je kunt er dus zelf niets aan doen. Heb je ADHD? Dan zijn er medicijnen die het in je hoofd wat rustiger kunnen maken. Daarnaast heb je mensen nodig die je begrijpen en die je aanmoedigen. Wist je trouwens dat ongeveer drie op de honderd kinderen ADHD heeft? Je bent dus niet alleen.

Geschiedenis

In 1902 beschreef de Britse kinderarts George Still voor het eerst de gedragsproblematiek die we nu ADHD noemen. In de jaren daarna werd meer duidelijk over deze stoornis, maar pas in 1990 werd na een onderzoek duidelijk wat het verschil in de hersenactiviteit precies is bij mensen met en mensen zonder ADHD.