Aids

Werkstukken en spreekbeurten

Aids is een ernstige ziekte. Het wordt veroorzaakt door het hiv-virus. Wat is dat precies?

Hiv

Hiv kun je uitspreken zoals het er staat (hif) of als losse letters: h i v. Hiv is een virus. Een virus is een piepklein organisme (levend deeltje). Het is zo klein dat je het alleen onder een microscoop kunt zien. Je kunt een virus een beetje vergelijken met een beestje, of eigenlijk een monstertje. Want een virus is gemeen, het maakt je ziek. Het ene virus is gevaarlijker dan het andere virus. Door een virus word je bijvoorbeeld verkouden of krijg je een griepje. Je bent dan meestal snel weer beter. Maar het hiv-virus is heel gevaarlijk. Door dat virus krijg je de ziekte aids. Dat is een ernstige ziekte. Je gaat er uiteindelijk dood aan.

Afweersysteem

Je lichaam heeft een afweersysteem. Je noemt dit ook wel het immuunsysteem. Dit systeem vecht tegen virussen en probeert ervoor te zorgen dat jij niet ziek wordt. Je kunt het vergelijken met aanvallers en verdedigers. De verdedigers (afweersysteem) vechten tegen de aanvallers (virussen). Maar als je het hiv-virus hebt, zijn de aanvallers te sterk voor de verdedigers. Het hiv-virus beschadigt het afweersysteem. Dan word je makkelijker ziek. En ook zieker dan normaal. Een verkoudheid verandert dan bijvoorbeeld in een longontsteking.

Hoe krijg je aids?

Aids is een besmettelijke ziekte. Iemand die het hiv-virus heeft, kan dit doorgeven aan iemand anders. Je krijgt het niet als je iemand een hand geeft. Je moet wel opletten als je een wondje hebt. Daar mag geen besmet bloed van iemand anders inkomen. Je ouders hebben je vast wel verteld dat je nooit een injectienaald van straat mag oprapen. De naald kan gebruikt zijn door iemand met hiv. Als jij jezelf er per ongeluk mee prikt, kun je ziek worden. Je krijgt hiv dus via het bloed. Maar mensen krijgen ook hiv door te vrijen zonder condoom. Het hiv-virus komt via je bloed terecht in ander lichaamsvocht, zoals sperma van een man en vaginavocht van een vrouw. Een condoom is een rubberen hoesje dat een man over zijn piemel doet. Zo komt het vocht met het virus niet in het andere lichaam terecht. Ook als twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen, kunnen zij het virus aan elkaar doorgeven.

Afrika

Aids komt over de hele wereld voor. Miljoenen mensen hebben het hiv-virus. In Nederland zijn ongeveer 23.000 mensen besmet. Hier krijgen de meeste mensen het door zonder bescherming te vrijen. Aids komt het meest voor in het werelddeel Afrika. Er is geen injectie tegen hiv en er zijn geen medicijnen die aids kunnen genezen. Er zijn wel medicijnen die de ziekte afremmen, aidsremmers. Maar mensen in Afrika kunnen die medicijnen en ook condooms vaak niet krijgen of niet betalen. Doordat daar meer mensen met aids zijn, is de kans op besmetting groter en raken er dus ook meer mensen besmet. Organisaties zoals het Aidsfonds, Unicef en Artsen zonder Grenzen geven vaak voorlichting in deze landen of ze delen er condooms uit.