Allergie

Werkstukken en spreekbeurten

Veel mensen hebben in de lente last van hooikoorts. Dat is een bepaalde allergie. Ben jij ergens allergisch voor?

Overgevoelig

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie op een bepaalde stof. Je kunt overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt (een klein spinnetje dat in stof leeft), koemelk, noten, katten of stuifmeel van groeiend gras, planten en bomen. Bij dat laatste heb je last van hooikoorts. Als je ergens allergisch voor bent, moet je bijvoorbeeld vaak niezen of heb je last van een loopneus, benauwdheid of huiduitslag. 

Symptomen

Alle allergieën geven verschillende soorten klachten. Je krijgt deze klachten, symptomen, als je lichaam in contact komt met de stof waar je allergisch voor bent. Bekende symptomen zijn: hard niezen, op bepaalde plaatsen van je lichaam hevige jeuk krijgen, last hebben van waterige ogen of een loopneus. Dit noem je allergische reacties.

Maatregelen

Bij sommige allergieën moeten maatregelen genomen worden. Zo mag je bij een allergie voor gluten heel veel soorten graan niet eten. Dus normaal brood mag dan niet. Je mag dan wel glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood. Bij een allergie voor noten mag je geen noten eten en moet je erop letten of ze niet stiekem ergens inzitten waarin je het misschien niet verwacht. Op sommige verpakkingen staat ook weleens: 'Is gemaakt in een bedrijf waar ook noten en pinda's worden verwerkt.' Het is dan verstandig om dat product niet te nemen, omdat het sporen van noten kan bevatten. Heb je hooikoorts, dan moet je neussprays en pillen gebruiken om de hooikoorts tegen te gaan. Bij een allergie voor huisstofmijt moet je huis heel goed schoongehouden worden.

Geen huisdieren in huis

Hoewel een allergie erfelijk en aangeboren kan zijn, kun je er vaak wel iets tegen doen. Helemaal voorkomen kan niet, maar sommige maatregelen kunnen er wel voor zorgen dat je minder last van je allergie hebt. Voorbeelden zijn: geen huisdieren in huis nemen en een goede luchtreiniger in huis hebben.