Angst

Werkstukken en spreekbeurten

Angst is een van de emoties die mensen kunnen ervaren. Mensen ervaren angst vaak in gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld wanneer ze oog in oog staan met een grote beer ...

Duikplank

Angst kan dus een heel nuttige emotie zijn. Het zorgt ervoor dat je gevaarlijke situaties herkent en eraan ontsnapt. Of dat je beter oplet, zodat je niet valt als je over een hoog randje loopt. Hoe bang je voor iets bent, verschilt per situatie en per mens. Soms ben je alleen een beetje zenuwachtig, zoals voor een spreekbeurt. Maar je kan ook echt heel bang zijn, bijvoorbeeld als je op een hoge duikplank staat en niet durft te springen.

Zweten

Als je angst voelt, gaat je hart sneller kloppen en kan je gaan zweten. Sommige mensen gaan ook trillen en stotteren, of ze worden duizelig en krijgen een droge mond. Angst kan zo sterk worden dat mensen in paniek raken. Wie in paniek is wil nog maar één ding: vluchten.

Fobie

Soms zijn mensen bang, terwijl er geen gevaar is. Bijvoorbeeld als zij in een kleine ruimte zijn, zoals een lift of wc. Als iemand heel bang is voor één ding, dan noemen dat een fobie. Er zijn heel veel verschillende fobieën, die allemaal een andere naam hebben. Zo heet de angst voor kleine ruimtes claustrofobie. Er zijn oneindig veel fobieën te bedenken. Zo kan je bijvoorbeeld ook bang zijn om iets fout te doen. Dit noemen we faalangst.