Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Voor sommige meisjes en jongens is eten een grote vijand. Niet omdat ze het niet lekker vinden, maar omdat ze bang zijn om (te) dik te worden. Welke ziekte kunnen ze dan krijgen?

Dun, dunner, dunst

Vooral meisjes en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar hebben een groter risico om anorexia te krijgen. Maar 5 tot 15% van de anorexia-patiënten is een jongen of man. Je krijgt niet zomaar anorexia. Het is een ziekte die je krijgt en waarbij je ontevreden bent met je lichaam. Zelfs als je helemaal niet dik bent, kun je jezelf in de spiegel wel dik vinden. Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand anorexia krijgt. Bijvoorbeeld omdat je graag op die hele dunne zangeres wilt lijken of omdat je vrienden een wedstrijd houden wie het dunst is. Ook kan het komen doordat je gepest wordt met je buikje of omdat je vroeger iets ergs hebt meegemaakt en hiermee probeert om te gaan.

Zo min mogelijk eten

Mensen met anorexia zijn de hele dag bezig met eten: wat kan ik wel eten en wat kan ik niet eten? Ze proberen zo min mogelijk calorieën (energie) binnen te krijgen door heel weinig te eten. Bij het ontbijt nemen ze bijvoorbeeld alleen een cracker. Soms slaan ze een maaltijd over of ze eten hele kleine stukjes. Vaak krijgen ze een schuldgevoel als ze wel hebben gegeten en spugen daarna alles weer uit boven de wc. Ook slikken veel anorexiapatiënten dieetpillen of een laxeermiddel. Dit is een pilletje of drankje om makkelijk te kunnen poepen.

Psychische ziekte

Mensen met anorexia hebben vaak last van moeheid en ze zijn snel duizelig. Ook krijgen ze een slechte huid en tanden. Het kan zelfs zo ver komen dat iemand overlijdt door ondervoeding (weinig en slecht eten). Anorexia is een psychische ziekte. Dat betekent dat de ziekte in je hoofd zit, in je gedachten. Patiënten krijgen vaak lange tijd begeleiding van een special arts, een psychiater. Uiteindelijk worden de meeste patiënten weer beter.