Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Voor sommige meisjes en jongens is eten een grote vijand. Niet omdat ze het niet lekker vinden, maar omdat ze bang zijn om (te) dik te worden. Welke ziekte kunnen ze dan krijgen?

Dunner, dunst

Vooral meisjes en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar hebben een groter risico om anorexia te ontwikkelen. Maar 5 tot 15% van de anorexia-patiënten is een jongen of man. Je krijgt niet zomaar anorexia. Het is een ziekte die je krijgt en waarbij je ontevreden bent met je lichaam. Zelfs als je helemaal niet dik bent, kun je jezelf in de spiegel wel dik vinden. Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand anorexia ontwikkelt. Bijvoorbeeld omdat je graag op die hele dunne zangeres wilt lijken, of omdat je vrienden een wedstrijd houden wie het dunst is, of omdat je gepest wordt met je buikje, of omdat je vroeger in je leven iets ergs hebt meegemaakt en daar probeert grip op te krijgen.

Zo min mogelijk eten

Iemand met anorexia is de hele dag bezig met eten: wat kan ik wel eten en wat kan ik niet eten? Ze proberen zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen door bijvoorbeeld alleen een cracker als ontbijt te eten. Soms slaan ze een maaltijd over of ze eten hele kleine stukjes. Vaak krijgen ze een schuldgevoel als ze wel hebben gegeten en spugen vervolgens alles weer uit boven de wc. Ook slikken veel anorexiapatiënten laxeermiddelen (om makkelijk te kunnen poepen) of dieetpillen.

Psychisch

Mensen met anorexia hebben vaak last van moeheid, zijn snel duizelig, krijgen een slechte huid en tanden en het kan zelfs zo ver komen dat iemand overlijdt door ondervoeding. Anorexia is een psychische ziekte. Dat betekent dat de ziekte in je hoofd zit, in je gedachten. Patiënten krijgen vaak lange tijd begeleiding van een psychiater. Uiteindelijk worden de meeste patiënten weer beter.