Astma

Werkstukken en spreekbeurten

Bij astma is inademen én uitademen lastig. Wist je dat iemand met astma nauwelijks een ballon kan opblazen?

Zuurstof

Het lichaam van de mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zuurstof zit in de lucht die je inademt. De lucht komt binnen door de neus en mond en gaat dan door de luchtpijp. De luchtpijp vertakt zich in steeds kleinere buisjes. Dat zijn de luchtwegen. De allerkleinste luchtbuisjes komen uit in longblaasjes, een soort bolletjes waar bloed doorstroomt. Ze zitten in je longen. Het bloed in de longblaasjes neemt zuurstof op uit de lucht en verspreidt die door het lichaam. Inademen en uitademen doet iedereen zonder erbij na te denken. Behalve iemand die last heeft van astma.

Te weinig lucht

Bij astma worden de luchtwegen dichtgeknepen. Tegelijk wordt er te veel slijm gemaakt. Dit kan een overgevoelige reactie van de longen zijn op onzichtbare stoffen in de lucht. Je bent dan allergisch voor deze stoffen. De stoffen zijn eigenlijk niet schadelijk, maar je lichaam geeft vals alarm en reageert te heftig. Je kunt voor veel dingen allergisch zijn. Bijvoorbeeld voor stuifmeel, dierenharen of huisstofmijt. Dit is bij iedereen met astma weer anders. Je kunt ook last van astma hebben bij koude lucht, mist of tijdens het sporten. Deze soort astma komt niet door een allergie. Een astma-aanval geeft een erg naar gevoel. Je wilt alleen nog maar lucht. Je kunt bijna niet meer lopen, praten of eten.

Medicijnen

Je moet jezelf goed verzorgen bij astma, anders raken je longen voor altijd beschadigd. Er zijn medicijnen die je kunt inademen, zodat ze rechtstreeks in je longen komen. Dat gaat via een apparaatje, een inhalator. Door de medicijnen ontspannen de spiertjes van de luchtwegen zich, zodat die wijder worden. Andere medicijnen zorgen ervoor dat er minder slijm gemaakt wordt of dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor allerlei stoffen. Het is goed om te sporten, zodat je zo sterk mogelijk bent. En het is belangrijk om een schoon huis en een schone klas te hebben.