Bacteriën

Werkstukken en spreekbeurten

Bacteriën zijn piepkleine wezentjes. Je kan ze alleen met een microscoop zien. De meeste bacteriën zijn kleiner dan een honderdste millimeter. Dat is onvoorstelbaar klein, toch?

Overal

Ook al kan je bacteriën niet zien: ze zitten overal. Gelukkig zijn de meeste bacteriën onschuldig of zelfs nuttig voor dieren en mensen. Helaas veroorzaken sommige bacteriën ook ziekten. Dat komt door de giftige stoffen die ze maken. Ziekten die door bacteriën veroorzaakt kunnen worden, zijn longontsteking, tyfus, cholera en tuberculose.

Soorten bacteriën

Er zijn wel duizenden verschillende soorten bacteriën. Er zijn bijvoorbeeld bodembacteriën. Die zorgen ervoor dat dode dieren en planten verrotten en worden opgeruimd. Andere bacteriën zijn weer ziekteverwekkers. Bacteriën kunnen verschillende soorten vormen hebben. Sommige bacteriën hebben de vorm van een bolletje, andere hebben de vorm van een ketting, staafje of kurkentrekker. 

Bacterie of virus?

Een bacterie is niet hetzelfde als een virus. Een virus, zoals het corona-virus, is in tegenstelling tot een bacterie geen levend wezentje. Het plakt vast aan een bestaande lichaamscel en vermenigvuldigt zich. De overeenkomst tussen bacteriën en virussen is dat ze allebei van buitenaf binnendringen en je ziek kunnen maken.

Voedsel

Bacteriën eten eigenlijk alles. Denk aan dode dieren en planten. Ze nemen daarvan kleine deeltjes op in hun eigen cel. Sommige bacteriën leven als parasieten op levende wezens.