Bacteriën

Werkstukken en spreekbeurten

Bacteriën zijn piepkleine wezentjes. Je kan ze alleen met een microscoop zien. De meeste bacteriën zijn kleiner dan een honderdste millimeter. Dat is onvoorstelbaar klein, toch?

Overal

Ook al kan je bacteriën niet zien: ze zitten overal. Gelukkig zijn de meeste bacteriën onschuldig of zelfs nuttig voor dieren en mensen. Helaas veroorzaken sommige bacteriën ook ziekten. Dat komt door de giftige stoffen die ze maken. Ziekten die door bacteriën veroorzaakt kunnen worden zijn longontsteking, tyfus, cholera en tuberculose.

Bodembacteriën

Er zijn wel duizenden verschillende soorten bacteriën. Zo zijn er bijvoorbeeld bodembacteriën. Die zorgen ervoor dat dode dieren en planten verrotten en worden opgeruimd. Andere bacteriën zijn dus weer ziekteverwekkers. Snap je het nog?

Hoe zien ze eruit?

Bacteriën kunnen verschillende soorten vormen hebben. Sommige bacteriën hebben de vorm van een bolletje, andere weer van een ketting, een staafje of een kurkentrekker. Bolvormige bacteriën worden ook wel ‘kokken’ genoemd. Misschien heb je daar wel eens van gehoord? 

Wat eten ze?

Bacteriën eten eigenlijk alles. Denk aan dode dieren en planten. Ze nemen daarvan kleine deeltjes op in hun eigen cel. Sommige bacteriën leven als parasieten op levende wezens.