Blind

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen die blind zijn, maken gebruik van een blindenstok. Welke hulpmiddelen voor blinden ken jij nog meer?

Blindenstok

Als je blind of slechtziend bent, kun je niets of bijna niets zien. Je leert dan om met een blindenstok te lopen. Een blindenstok is wit met rode strepen. Je gebruikt de stok als een voelspriet. Met de stok tik je voor je op de grond. Je voelt dan of je ergens tegenop kunt botsen. Een blinde luistert goed naar de geluiden om hem heen. Aan het geluid van de stok kan een blinde veel horen. Het tikken van de stok klinkt op de stoep anders dan op het asfalt. Staan er auto's langs de weg geparkeerd? Zijn er muren? Zijn er struiken? Steeds klinkt de echo anders. Je kunt je vast voorstellen dat je dit moet oefenen. Daarom moet je op een blindeninstituut getraind worden om met zo'n blindenstok te kunnen lopen. Pas als een blinde zijn 'stokloop-diploma' gehaald heeft, mag hij alleen de straat op. De blindenstok zorgt ook voor herkenning: zo kunnen anderen zien dat iemand blind is en daar rekening mee houden.

Braille

Blinde mensen kunnen lezen met hun vingers. Door bobbeltjes op papier kunnen zij voelen wat er geschreven staat. Dit speciale lees- en schrijfalfabet voor blinden heet braille. De Fransman Louis Braille, die zelf op 3-jarige leeftijd blind werd, vond het braille op 15-jarige leeftijd uit. Louis Braille leefde van 1809 tot 1852. Pas in 1854 werd het brailleschrift officieel als alfabet ingevoerd. Het wordt nu nog steeds gebruikt.

Hulpmiddelen

In het dagelijks leven ervaren mensen die blind zijn veel problemen. Daarom zijn er hulpmiddelen in de samenleving aangebracht voor blinden. Aan muntgeld zitten bijvoorbeeld verschillende geribbelde randjes, zodat ze kunnen voelen welke munten het zijn. Het is natuurlijk ook lastig om je weg ergens te vinden als je niet kunt zien. Je kent op treinstations vast wel de witte, geribbelde tegels. Die zorgen ervoor dat een blinde kan voelen waar het perron eindigt. Stoplichten bij oversteekplaatsen maken geluid, zodat blinden kunnen horen wanneer ze kunnen oversteken. Blindengeleidehonden helpen blinden ook vaak in het verkeer. Zo zijn er tal van hulpmiddelen waardoor mensen die niet kunnen zien, toch een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.