Coronavirus

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij iemand die het coronavirus heeft? Sinds het voorjaar 2020 krijgen veel mensen in Nederland dit virus. Waar komt het virus eigenlijk vandaan?

Benauwd

Als je het coronavirus hebt, dan ben je verkouden of heb je keelpijn. Vaak heb je ook koorts of ben je benauwd. Soms moet je naar het ziekenhuis. Als je niet zelf meer kunt ademen, moet je naar de intensive care. Oude mensen of mensen die al een andere ziekte hadden, kunnen er dood aan gaan. Maar bijna iedereen wordt weer beter. De officiële naam van het virus is COVID-19.

Besmettelijk

Het coronavirus is heel besmettelijk. Als je ziek bent en je hoest of niest, dan kunnen de druppeltjes via de lucht bij een ander komen. Maar je kunt ook iemand besmetten via een deurklink of iets anders dat je net hebt aangeraakt. Het virus blijft daar namelijk even zitten.  

Verspreiding

Het coronavirus dook begin 2020 voor het eerst op. Het begon in China, in de stad Wuhan. Binnen de kortste keren werden heel veel mensen ziek. Het virus is nu over de hele wereld verspreid. Dat heet een pandemie.

Scholen dicht

Ook in Nederland hebben veel mensen het coronavirus, en ziekenhuizen raken daardoor vol. De regering wil dat het virus snel weggaat. Daarom moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Zo kunnen mensen elkaar minder besmetten. Al een tijdje werken veel ouders thuis. Ook zijn de scholen een tijd dicht geweest. En buiten moet je 1,5 meter afstand houden van elkaar.