Coronavirus

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij iemand die het coronavirus heeft? Sinds het voorjaar van 2020 krijgen veel mensen in Nederland dit virus. Waar komt het virus eigenlijk vandaan?

Benauwd

Als je het coronavirus hebt, dan ben je verkouden of heb je keelpijn. Vaak heb je ook koorts of ben je benauwd. Soms moet je naar het ziekenhuis. Als je niet zelf meer kunt ademen, moet je naar de intensive care. Oude mensen of mensen die al een andere ziekte hadden, kunnen er dood aan gaan. Maar bijna iedereen wordt weer beter. De officiële naam van het virus is COVID-19.

Besmettelijk

Het coronavirus is heel besmettelijk. Als je ziek bent en je hoest of niest, dan kunnen de druppeltjes via de lucht bij een ander komen. Maar je kunt ook iemand besmetten via een deurklink of iets anders dat je net hebt aangeraakt. Het virus blijft daar namelijk even zitten.  

Verspreiding

Het coronavirus dook begin 2020 voor het eerst op. Het begon in China, in de stad Wuhan. Binnen de kortste keren werden heel veel mensen ziek. Het virus verspreidde zich over de hele wereld. Dat heet een pandemie.

Afstand houden

Ook in Nederland kregen veel mensen het coronavirus. Om het virus te stoppen, moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Zo kunnen ze elkaar minder besmetten. Alleen mensen uit hetzelfde huis mogen dichtbij elkaar komen. Anderen moeten 1,5 meter afstand houden. Een speciaal vaccin kan mensen beschermen tegen het coronavirus.