Diabetes

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wat diabetes is? Het is een ander woord voor suikerziekte.

Glucose

Je lichaam heeft energie nodig om ervoor te zorgen dat je organen goed werken en dat je kunt bewegen. Je krijgt energie van eten. Suiker wordt omgezet in een natuurlijke suiker: glucose. Dat heeft je lichaam nodig als brandstof. Het stofje insuline zorgt voor een goede verdeling van glucose in je lichaam. Het bloedsuikergehalte is dan in evenwicht. Als je diabetes hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan. Daardoor zit er soms te veel en soms te weinig glucose in het bloed. Je noemt diabetes ook wel suikerziekte.

Hyper en hypo

Bij een te hoge bloedsuiker krijg je een hyper. Je moet veel plassen, omdat je lichaam het teveel aan glucose in het bloed wil kwijtraken. Je hebt erge dorst en goed drinken is dan ook belangrijk. Een colaatje is niet verstandig, want daar zit veel suiker in en dat wil je immers juist kwijtraken. Ook bewegen is goed, want dan verbranden de spieren bloedsuiker. Bij een te lage bloedsuiker krijg je een hypo. Je wordt duizelig en gaat zweten en trillen. Je hebt honger en het is belangrijk om zo snel mogelijk iets te eten of dat colaatje juist wel te drinken. Je kunt anders zelfs flauwvallen. En dat kan gevaarlijk zijn voor iemand met diabetes.

Ziekte voor altijd

Diabetes is een ziekte waar je helaas nooit meer van afkomt. Zo'n ziekte noem je een chronische ziekte. Als je diabetes hebt, moet je goed letten op wat je eet. Mensen met diabetes gebruiken vaak medicijnen. Ze slikken bijvoorbeeld tabletten om de bloedsuiker te verlagen of ze spuiten insuline in hun lichaam.