Dood

Werkstukken en spreekbeurten

Iemand verliezen doet pijn. Heel veel pijn. Hoe gaan mensen om met verdriet?

Dood

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met de dood. De meeste mensen gaan pas dood als ze oud zijn. Maar dat is niet altijd zo. Zo kun je ook jong overlijden aan een ziekte, een hartstilstand, oorlog of door een ernstig ongeluk. Er zijn kinderen die al op jonge leeftijd te maken krijgen met de dood. Doordat hun oma of opa sterft. Of nog erger, als een van hun ouders, broer of zus doodgaat. Maar er zijn ook kinderen die zelf heel ziek worden en daaraan doodgaan.

Afscheid nemen

Nadat iemand is doodgegaan, kun je afscheid nemen van die persoon. In Nederland gebeurt dat thuis of in een rouwcentrum. Een dode wordt vaak in een kist opgebaard. Het kan eng zijn een dode te zien. Na een paar dagen gaat de kist dicht. Dan is de uitvaart. De overledene wordt begraven of gecremeerd. De mensen komen bij elkaar om afscheid te nemen. De sfeer is meestal heel verdrietig. Er wordt gezongen of je luistert naar muziek. Ook zijn er soms mensen die nog iets persoonlijks zeggen. Na afloop condoleer je de nabestaanden. Je wenst ze sterkte met het grote verlies.

Omgaan met verdriet

Als iemand van wie je houdt overlijdt, ben je verdrietig. Maar hoelang dat duurt, is niet te zeggen. Iedereen gaat anders om met verdriet. De één huilt heel veel en de ander wordt juist boos of heel erg stil. Vaak is het fijn om met anderen te praten. Het delen van herinneringen is prettig en geeft vaak veel kracht. En na een tijdje merk je dat je weer geniet van de dingen om je heen.