Dyslexie

Werkstukken en spreekbeurten

De kans is best groot dat er iemand met dyslexie in je klas zit. Of misschien heb je het zelf wel. Wat weet je erover?

Wat is dyslexie?

Kinderen met dyslexie hebben moeite met lezen, schrijven en spellen. Ze herkennen letters en woorden niet. Ze vinden het moeilijk om woorden en zinnen te maken. Je snapt wel dat het dan lastig is om te begrijpen wat er staat. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 20 mensen dyslexie. Dat is veel. Het is daarom goed mogelijk dat er iemand met dyslexie bij jou in de klas zit. Of misschien heb jij zelf wel dyslexie. Een meester (of juf) weet hoe hij kinderen met dyslexie kan helpen. Er zijn allerlei hulpmiddelen die lezen makkelijker maken.

Goed kijken

Kinderen met dyslexie vinden hardop lezen ook moeilijk. Toch lukt het de meeste kinderen in groep 7 en 8 wel. Om niet op te vallen, lezen zij zelfs snel voor en raden soms wat er staat. Dan zegt de leerkracht: 'Dat staat er niet, je moet wel goed kijken!' Maar niet goed kijken wat er staat, is niet de oorzaak van dyslexie.

(Niet) dom

Kinderen met dyslexie zijn zeker niet dom. Ze zijn net zo slim als hun klasgenoten. Het heeft niets met goed kijken te maken. Dyslexie is een storing in je hersenen. En daar kun je niets aan doen. Je wordt ermee geboren. Gelukkig zijn er al veel hulpmiddelen voor mensen met dyslexie. En onderzoekers komen steeds meer te weten over hoe het nu precies zit met dyslexie.