Epilepsie

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen met ernstige epilepsie mogen niet autorijden. Kun jij bedenken waarom niet?

Kortsluiting

Epilepsie is een stoornis in de hersenen. Het heet ook wel de 'vallende ziekte'. Als je het hebt, krijg je namelijk epileptische aanvallen en bij zo'n aanval kun je op de grond vallen. Als je een sterke aanval hebt, dan wordt je lichaam heel stijf en kun je zelfs eventjes bewusteloos raken. Hoe dat komt? Als je epilepsie hebt, dan ontstaan er verkeerde prikkels in je hoofd. Die prikkels zijn heel sterk en ze hebben geen functie. Door die verkeerde prikkels slaan allerlei functies in je lichaam op hol. Het is net als bij kerstverlichting. Als er iets mis is met de stroom, dan zie je de kerstlichtjes vaak eerst heel fel worden of knipperen, en daarna valt alles uit. Epilepsie is dus eigenlijk een soort kortsluiting in je hersenen.

Epileptische aanvallen

Je kunt een aanval niet tegenhouden. Wel kun je proberen om bepaalde dingen juist wel of niet te doen. Zo is genoeg slapen belangrijk. En sommige mensen met epilepsie kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen lichtflitsen, dus dan is het beter om daar niet naar te kijken. Maar helaas kun je epileptische aanvallen nooit helemaal voorkomen. Je kunt een sterke aanval krijgen of een minder erge aanval. Bij een grote aanval kan iedereen om je heen aan je zien dat je een aanval hebt. En dat kan er behoorlijk eng uitzien. Je kunt namelijk tijdens een aanval schokkende bewegingen maken en zelfs een beetje blauw worden, omdat ademen moeilijker gaat. En je kunt je voorstellen dat je hard kunt vallen als je ineens een aanval krijgt. Misschien heb je dus een grote bult op je hoofd als je weer bijkomt. Maar er zijn ook kleine aanvallen. Dan kun je bijvoorbeeld heel even niet nadenken. Je merkt dan niet wat er om je heen gebeurt. Ook kan het even lijken alsof je in een andere wereld zit. Of je ziet, ruikt of proeft iets wat er niet is. Dat voelt heel gek, maar het duurt maar kort. Vaak weet je achteraf niet dat je een aanvalletje hebt gehad. Ook hebben andere mensen het vaak niet door als iemand een kleine aanval heeft. Ze denken dan bijvoorbeeld dat je alleen even niet zat op te letten.

Leven met epilepsie

Mensen die epilepsie hebben, kunnen meestal een normaal leven leiden. Maar wel is het zo dat mensen die een zware vorm van epilepsie hebben bepaalde dingen niet mogen, zoals autorijden of zwemmen. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je een zware aanval krijgt terwijl je achter het stuur zit of als je in de zee aan het zwemmen bent! Er bestaan medicijnen die zorgen dat je minder snel een epileptische aanval krijgt. Maar een operatie kan soms ook helpen. Dan wordt het gebied in je hersenen waar de aanvallen ontstaan verwijderd.