Griep

Werkstukken en spreekbeurten

Iedereen krijgt het weleens: griep. Je kunt griep niet voorkomen. Maar hoe kun je de kans erop verkleinen?

Besmettelijk virus

Griep krijg je door een virus. Dat is een piepklein levend deeltje dat je ziek kan maken. Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of via aanraking. Soms hebben veel mensen tegelijk griep. Dat heet een griepepidemie. Griep is besmettelijk. Je hebt het zo te pakken als bijvoorbeeld een klasgenoot het virus bij zich draagt.

Misschien denk je aan het coronavirus als je dit leest. Corona is iets anders dan de griep. Het wordt veroorzaakt door een ander virus en je kan nog sneller besmet raken.

Waaraan herken je griep?

Met griep ben je meestal twee tot tien dagen ziek. Je hebt dan koorts en hoofdpijn. Ook ben je heel moe en kun je spierpijn en keelpijn hebben. Verkoudheid lijkt op griep, maar bij griep voel je je veel zieker.

Weerstand

Iedereen krijgt weleens griep. Dat is pech! Door gezond te leven, krijg je meer weerstand. Dan kan je lijf beter vechten tegen het griepvirus. Je weerstand zorgt er ook voor dat je sneller beter wordt als je toch griep hebt gekregen.

Griepprik

Er zijn geen geneesmiddelen tegen virussen. Er bestaat wel een griepprik. Mensen die meer risico lopen op griep krijgen jaarlijks zo’n prik. Bijvoorbeeld mensen die al niet zo gezond zijn, oudere mensen of ziekenhuispersoneel. De griepprik kan niet helemaal voorkomen dat je griep krijgt. De kans erop is wel kleiner en je voelt je wat minder ziek als je toch griep krijgt.