Hersenen en het zenuwstelsel

Werkstukken en spreekbeurten

De hersenen zijn de computer van je lichaam. Zij besturen alle delen van het lichaam en zorgen ervoor dat je kunt denken, voelen en dingen kunt doen. Welke rol speelt je zenuwstelsel hierbij?

Hersenhelften

De hersenen van een volwassene wegen ongeveer 1330 gram. Dit is ongeveer evenveel als een laptop. Vrouwen hebben iets kleinere hersenen dan mannen. Maar de grootte van de hersenen heeft niets met slimheid te maken! De hersenen lijken op een grote, grijze walnoot. Ze bestaan uit een linkerhelft en een rechterhelft. De linkerhelft bestuurt de rechterkant van het lichaam en de rechterhelft de linker. Raar, hè?

Wat doen de hersenen en het zenuwstelsel?

We weten al heel veel over de hersenen, maar nog niet alles. De hersenen regelen alles wat er in je lichaam gebeurt. Ook dingen waar je niet over na hoeft te denken, zoals ademen. Ze krijgen daarbij hulp van het zenuwstelsel. De hersenen sturen door de zenuwen opdrachten naar verschillende lichaamsdelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld lopen. Via diezelfde zenuwen krijgen de hersenen ook allerlei informatie over de omgeving. Alles wat je hoort en ziet, wordt in de hersenen opgeslagen, zodat je deze informatie later misschien weer kunt gebruiken.

Neuronen

De mens is het slimste wezen op aarde, omdat onze hersenen het meest ontwikkeld zijn. De hersenen werken door elektrische verbindingen tussen hele kleine knooppunten, de neuronen. Als je leert, ontstaan er waarschijnlijk allerlei nieuwe verbindingen tussen de neuronen. Ook je persoonlijkheid zit in je hersenen. Dat is je gedrag, intelligentie, gevoelens, je manier van denken enzovoort. Verder kun je dankzij je hersenen bijvoorbeeld dingen onthouden en dromen. Door dromen kun je alledaagse dingen verwerken.