Homoseksualiteit

Werkstukken en spreekbeurten

Word jij verliefd op jongens of op meisjes? Een jongen kan een jongen leuk vinden en een meisje een meisje. Dat heet homoseksualiteit.

Verliefd op jongens, op meisjes of op beide?

Jongens die op jongens vallen en meiden die op meiden vallen, zijn homoseksueel. Een jongen wordt dan homo genoemd en een meisje lesbisch. Als je verliefd wordt op jongens én op meisjes ben je biseksueel. Verliefd zijn is een fijn gevoel, vooral als je merkt dat de ander jou ook leuk vindt. Soms voel jij niets of alleen vriendschap voor iemand, maar geeft het toch een goed gevoel als diegene jou erg leuk vindt. Soms is het ook lastig. Misschien heb je als meisje wel een beste vriendin die verliefd is op jou, maar jij voelt dat niet voor haar. Je komt er vanzelf achter of je op jongens, op meisjes of op beide valt.

Uit de kast komen

Je bent als jongen of als meisje geboren. Hoe je je voelt in dat lichaam, merk je pas tijdens je leven. Soms ben je als jongen geboren, maar voel je je een meisje of andersom. Dat heet transgender. En je kunt dus verliefd worden op jongens, op meisjes of op allebei. Meestal begin je rond de puberteit steeds zekerder te zijn van je gevoelens, maar dat kan ook eerder of later komen. Als je homoseksueel bent en dat aan je ouders, vrienden of je omgeving laat weten, noem je dat: uit de kast komen. Dat kan heel lastig zijn. Soms durft iemand het haast niet te vertellen, omdat hij bang is voor de reactie of voor pesterijen. Zo wordt homo ook vaak gebruikt als scheldwoord. Maar het kan ook reuze meevallen hoe anderen op jouw voorkeur reageren.