Hoofdluis

Werkstukken en spreekbeurten

Hoofdluizen zijn kleine insecten van twee tot vier millimeter groot. Ze kruipen langzaam over het hoofd en dat veroorzaakt jeuk. Wist jij dat hoofdluizen ook wel ‘pietjes’ genoemd worden? De eitjes van een hoofdluis heten ‘neten’.

Waar komen ze vandaan?

Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan haren, vlak bij de huid. Na één week komen de eitjes uit. En zo krijg je steeds meer luizen. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Luizen hebben zes pootjes en kunnen niet vliegen of springen. Ze verspreiden zich door van het ene hoofd naar het andere te lopen. Kinderen lopen de meeste kans op besmetting, omdat ze tijdens het spelen en knuffelen vaak met hun hoofd dicht bij elkaar zitten.

Wassen en kammen!

Er zijn twee manieren om van hoofdluis af te komen. De eerste manier is iedere dag je haar met een speciale kam te kammen. Als dit niet helpt, moet je je haar met speciaal hoofdluismiddel wassen. Meestal ruikt dit middel niet erg lekker. De luizen gaan ervan dood.

Niet vies

Veel mensen denken dat hoofdluis te maken heeft met hygiëne. Dat is niet zo! Iedereen kan hoofdluis krijgen, ook als je je haar iedere dag wast. Luizen kan je dus nooit helemaal voorkomen. Luizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze jeuken namelijk heel erg.