Huid en haar

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat niet je hele lichaam levend is? Je haren, je nagels en het buitenste deel van je huid bestaan uit dood materiaal.

Huid

De huid beschermt je ingewanden, zorgt dat je dingen voelt en houdt je lichaamstemperatuur op pijl. De bovenste laag van de huid heet opperhuid. Daaronder zit de lederhuid. Boven in de huid zitten poriƫn, waardoor de huid kan ademen. In de lederhuid zitten bloedvaten en zenuwen. Uit de haarzakjes groeit haar. De zweetklieren maken zweet aan als het warm is. Daardoor koelt je lichaam af. Door de stof melanine is je huid licht of donker. Melanine beschermt tegen de zon.

Haar

In een haarzakje zit het begin van een haar: de haarwortel. Haren bestaan uit keratine. Dit is een dode stof. Bij ieder haarzakje zit een talgkliertje. Hieruit komt vet dat de haar beschermt. Bij de haarzakjes zit ook een spiertje. Als je het koud hebt, trekt dit spiertje het haartje rechtop. Dan krijg je kippenvel! Je hebt ongeveer honderdduizend hoofdharen. Per dag verlies je veertig tot tachtig haren. Maar er groeien weer nieuwe voor in de plaats.

Nagels

De toppen van je vingers en tenen zijn erg gevoelig. Gelukkig worden ze beschermd door nagels. Met je vingernagels kun je dingen makkelijker oppakken. Nagels bestaan, net als haar, uit keratine. Ze groeien vanuit de nagelwortel. De onderkant van de nagel wordt beschermd door een strookje huid: de nagelriem. De nagel lijkt roze door de bloedvaatjes die eronder lopen. Vingernagels groeien ongeveer twee millimeter per maand. Teennagels groeien nog langzamer.