Kanker

Werkstukken en spreekbeurten

Kanker is een heel agressieve en akelige ziekte waar jaarlijks veel mensen aan overlijden. Onderzoekers zijn druk bezig om een medicijn tegen deze ziekte te ontdekken, maar helaas kan de ziekte nog niet in alle gevallen genezen worden. Hoe wordt kanker behandeld?

Zieke cellen

Kanker is een ziekte die te maken heeft met de cellen in je lichaam. Je lijf bestaat uit allemaal verschillende cellen. Bij kanker besmetten de zieke cellen de gezonde cellen. De zieke cellen hopen zich op. Zo'n opeenhoping heet een tumor of gezwel. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker.

Ziekenhuis

Je kunt niet thuis uitzieken als je kanker hebt. Je moet daarvoor naar het ziekenhuis. Daar krijg je allerlei vervelende behandelingen. Soms moet je geopereerd worden. En je moet veel medicijnen slikken. Van die medicijnen kun je je akelig en nog zieker voelen. Ook kinderen kunnen kanker krijgen. Ziekenhuizen doen er wel alles aan om het verblijf voor kinderen er zo aangenaam mogelijk te maken. Zo mogen in sommige ziekenhuizen de ouders van kinderen ook blijven slapen en worden er allemaal leuke activiteiten georganiseerd. De Ronald McDonald Huizen zijn huizen waar familie van zieke kinderen kan verblijven.

Behandelingen

Kanker kan op de volgende manieren behandeld worden:

  • operatie (chirurgie);
  • bestraling (radiotherapie);
  • medicijnkuren (chemotherapie);
  • of een combinatie van deze behandelingen.

Verschillende plekken

Kanker kan op verschillende plekken (organen) in je lichaam ontstaan. Een orgaan is een deel van het lichaam met een eigen functie. Denk maar aan je longen, darmen, botten, maar ook je huid. Bij vrouwen komt kanker vooral in de longen, darmen en borsten voor. Bij mannen komt vaak prostaatkanker voor.