Oren
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Met goede oren kun je oren. Maar wist je dat je oren ook zorgen voor evenwicht?
Horen en evenwicht
Oren zitten aan het hoofd en kun je zien. Oren zijn er in allerlei soorten en maten. Maar het belangrijkste deel van de oren zit aan de binnenkant van het hoofd. Je noemt het oor ook wel het gehoororgaan. Met je oren kun je horen. Maar ze helpen je ook om in evenwicht te blijven. Want in het oor zit een evenwichtsorgaan.
Buitenoor, middenoor en binnenoor
Het oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor is de buitenkant van je oor, de oorschelp. Die vangt geluid op. Het gat in je oor is de gehoorbuis of gehoorgang. Die zorgt ervoor dat het geluid verder het oor ingaat. Het middenoor begint bij het trommelvlies. Dat zit aan het einde van de gehoorbuis. Het trommelvlies gaat trillen door geluid. Achter het trommelvlies ligt de trommelholte. Daarin zitten de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Je noemt dit ook wel de gehoorbeentjes. De gehoorbeentjes geven de trillingen door aan het slakkenhuis in het binnenoor. Het slakkenhuis in het oor lijkt op het slakkenhuis van een slak, daarom heet het zo. Het is een soort opgerold buisje met daarin een grijze vloeistof. Vlakbij het slakkenhuis zit het evenwichtsorgaan. In het slakkenhuis zitten zintuigcellen met trilhaartjes. Die sturen de trillingen via de gehoorzenuw naar de hersenen. Je hersenen vertellen je dan wat je hoort.
Oorsmeer
Jakkie, oorsmeer! Toch heb je dat plakkerige goedje niet voor niets. Oorsmeer houdt het trommelvlies soepel, zodat het goed kan trillen. Soms maken de kliertjes in je gehoorgang te veel oorsmeer aan. Je moet je oren heel voorzichtig schoonmaken. Anders kun je het oorsmeer juist verder naar binnen duwen of je trommelvlies beschadigen.
Oorontsteking
Er zijn veel ooraandoeningen. Misschien heb je zelf weleens een vervelende oorontsteking gehad. Die kun je krijgen als je bijvoorbeeld verkouden bent. Er loopt namelijk een buis van de trommelholte in het oor naar de keelholte. Die heet de buis van Eustachius.
Gehoorschade en doofheid
De binnenkant van oren kan beschadigen. Dat noem je gehoorschade. Je kunt dan bijvoorbeeld niet goed meer horen of je hoort een suizend geluid of hebt last van een evenwichtsstoornis. Gehoorschade kun je krijgen door een ontsteking of een andere ooraandoening. Maar ook doordat je naar heel harde muziek luistert. Iemand die doof is, kan helemaal niets of maar heel weinig horen. De meeste mensen die doof zijn, zijn zo geboren. Maar het kan ook gebeuren dat iemand pas later doof wordt.
Boeken
-
Slecht horen
Ton Ransijn
-
Oorpijn
Elaine Landau
-
Waarom moet het geluid zachter?
Louise Spilsbury
-
Zintuigen
Anita Ganeri
Interactieve animaties
-
Gehoor
zintuigen
Filmpjes
-
Oren
bron: Schooltv/Nieuws uit de natuur
-
Oren om te horen
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Hoe werken je oren?
bron: Willem Wever
-
Gehoor
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Luisteren
bron: Schooltv/Nieuws? Uit de natuur!
-
Wat is oorsmeer?
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Door de oren van Ellen
bron: Schooltv/Zapp Echt Gebeurd
-
Disco-oor
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Waarom hebben popmuzikanten oordopjes?
bron: Willem Wever
-
Waarom hebben oude mensen zulke grote oren?
bron: Willem Wever
Meer over Oren op andere sites
-
Wikikids
Informatie over hoe het oor eruitziet en werkt.
-
Docukit
Uitleg over oren en horen.
-
Docukit
Informatie over slecht horen.
-
Willem Wever
Hoe ontstaat oorsmeer?
-
Willem Wever
Hoe komt het dat je soms een hoge piep in je oor hebt?
-
Willem Wever
Waarom kan je last van je oren krijgen als je in een vliegtuig zit?