Orgaandonatie

Werkstukken en spreekbeurten

Doneren betekent geven. Orgaandonatie is het geven van een deel of delen van je lichaam aan iemand anders. Best een gek idee, hè?

Orgaandonor

Met een orgaandonatie kun je mensen helpen bij wie bepaalde organen of weefsels niet goed werken. Soms redden orgaandonoren zelfs het leven van een ander. Je kunt na je dood organen en weefsels afstaan. Maar je kunt ook tijdens je leven al orgaandonor zijn. Bijvoorbeeld door een nier af te staan of een stukje van je lever. Je kunt ook bloed doneren.

Transplanteren

In Nederland wachten er heel veel mensen op een orgaantransplantatie. Dat betekent dat zij een nieuw orgaan nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij een ziekte hebben aan hun eigen longen, hart of nieren. Een transplantatie kan ervoor zorgen dat zij niet sterven en een gezond leven kunnen leiden. Niet elk orgaan kan in elk lichaam geplaatst worden. Het orgaan moet passen bij de persoon die hem krijgt. Daarom wordt de zieke vooraf helemaal en meerdere keren onderzocht.

Donor worden

In Nederland ben je niet automatisch donor. Je moet hiervoor toestemming geven. Dit doe je door je keuze te registreren in het donorregister. Je kunt je vanaf je twaalfde registreren met een donorformulier. Je keuze komt dan in het register. Hierin staan de gegevens van alle donorformulieren opgeslagen. Ben je niet geregistreerd, dan bepaalt je familie na je dood wat er met je organen gebeurt.