Puberteit

Werkstukken en spreekbeurten

Puberteit is de periode voordat je volwassen bent. De puberteit begint meestal rond je elfde en duurt tot ongeveer je achttiende. Wist je dat vaak niet alleen je lijf, maar ook je gedrag verandert in de puberteit?

Het lichaam van meisjes

In de puberteit krijg je een groeispurt. Je groeit in korte tijd heel snel. Meisjes groeien meestal sneller dan jongens. In de puberteit groeien bij meisjes ook de borsten. Het lichaam krijgt meer vorm. De heupen worden bijvoorbeeld breder. Meisjes krijgen schaamhaar en ze worden voor het eerst ongesteld. Een ander woord hiervoor is menstruatie. Meisjes worden vruchtbaar. Dat betekent dat het lichaam zich klaarmaakt om kinderen te krijgen.

Het lichaam van jongens

Het lichaam van een jongen groeit uit tot dat van een man. Jongens worden langer en breder. Ze krijgen lichaamsbeharing, bijvoorbeeld in het gezicht (snor en baard), onder hun oksels en bij hun geslachtsdeel. Ook krijgen ze een lagere stem. Dat heet de baard in de keel. Het lichaam van jongens gaat zaadcellen aanmaken. Dat zijn de voortplantingscellen van de man.

Overige ontwikkelingen

Niet alleen het lichaam verandert in de puberteit. Pubers voelen en gedragen zich ook anders. Ze zijn vaak onzeker over hun lichaam en over hoe anderen over hen denken. Ze worden onafhankelijker en willen zelfstandiger zijn.