Slapen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat je ongeveer een derde deel van je leven slaapt? Slapen zorgt ervoor dat we uitrusten. Iedereen heeft slaap nodig en ook iedereen droomt.

Waarom slapen we?

Als je moe bent, moet je uitrusten. Je lichaam zorgt ervoor dat je in slaap valt. Net als eten en drinken, is slapen een eerste levensbehoefte. Slapen doe je niet alleen zodat je lichaam zich kan herstellen. Ook je hersenen hebben rust nodig. Dankzij slaap kun je bijvoorbeeld onthouden wat je overdag hebt geleerd. Slapen is dus gezond. Kinderen moeten meer slapen dan volwassenen. Een kind van 10-12 jaar heeft per 24 uur ongeveer 10 uur slaap nodig en een volwassene 8 uur. Ook dieren moeten slapen. Het ene dier slaapt langer dan het andere dier. Wist je dat een giraffe maar zo'n 2 uur slaapt? Terwijl andere dieren, zoals egels en vleermuizen, de hele winter slapen! Dat noem je winterslaap. Ze doen dat om de koude winter te overleven als er weinig eten voor ze te vinden is.

Slaapstoornissen

Ongeveer 30% van de mensen heeft regelmatig moeite met in slaap vallen of goed doorslapen. Zij hebben last van slaapstoornissen. Dit wordt ook wel insomnie genoemd. Soms kan een slaapstoornis het gevolg zijn van slaapapneu. Dat is een ademhalingsstoornis tijdens het slapen. Maar ook factoren zoals pijn, stress, verdriet, lawaai, een hoge omgevingstemperatuur of een onbekende omgeving kunnen de slaap verstoren. Het wordt afgeraden om bijvoorbeeld koffie te drinken voordat je gaat slapen. Daarin zit de stof cafeïne, die je wakker kan houden. Mensen die slecht slapen, zijn overdag vaak moe of prikkelbaar of kunnen zich slechter concentreren.

Dromen

Sommige mensen snurken of slaapwandelen tijdens het slapen, meestal zonder dat ze het merken. Wat iedereen doet tijdens het slapen, is dromen. We dromen ongeveer 25% van de tijd die we slapen. Slapen is onder te verdelen in verschillende fasen. Misschien heb je weleens gehoord van de fase remslaap. Dromen gebeurt tijdens die fase. De remslaap komt bij iedereen vier tot vijf keer per nacht voor. Soms weet je nog wat je gedroomd hebt, maar vaak ook niet. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de betekenis en het nut van dromen. Vermoedelijk helpt dromen je om gebeurtenissen te verwerken of om op nieuwe ideeën te komen.