Spijsvertering

Werkstukken en spreekbeurten

Nadat je hebt gegeten, gaat voedsel op reis door je lichaam. Je noemt dit de spijsvertering. Maar wat gebeurt er eigenlijk van mond tot... kont?

Mond

Je stopt eten in je mond. Door goed te kauwen, maak je het voedsel kleiner. Het eten wordt ook vermengd met speeksel, waardoor je het makkelijker kunt doorslikken. In het speeksel zitten enzymen die helpen het voedsel te verteren. Ook zitten er stoffen in die slechte bacteriën bestrijden en zo je tanden gezond houden. Het speeksel zorgt er ook voor dat je eten in aanraking kan komen met je smaakpapillen. Hiermee proef je je eten. Door de slokdarm gaat het eten naar je maag.

Maag

De maag is een soort elastische zak die uit sterke spieren bestaat. De maag maakt het voedsel nog fijner. In de maag zitten stoffen die ziektekiemen doden. Weer andere stoffen zorgen ervoor dat het voedsel verder verteert. Als je maag leeg is, knort hij. Dit komt doordat lucht wordt samengeperst. Als je maag heel vol is, laat hij de hersenen weten dat je niet meer moet eten. Als je voedsel eet dat bedorven is, duwt je maag dit weer naar buiten. Dan moet je overgeven.

Darmen

Vanuit je maag komt het eten in de dunne darm. Het eten is inmiddels een soepachtige brei geworden. De dunne darm is wel vier meter lang! Er komen weer sappen bij die zorgen voor de vertering. Door de wand van de dunne darm komen voedingstoffen in het bloed terecht. Nu zijn er alleen nog voedseldelen die niet verteerd kunnen worden. Deze komen in de dikke darm. Daar wordt het een dikke, stevige massa. Die wordt bewaard in de endeldarm. Uiteindelijk raak je het afval kwijt... op de wc!