Verslaving

Werkstukken en spreekbeurten

Bij verslaving denk je aan drugs, alcohol of sigaretten. Maar wist je dat je ook verslaafd kunt zijn aan bijvoorbeeld koffie, suiker en gokken? Bij een verslaving kun je ergens niet meer zonder.

Wanneer ben je verslaafd?

Je bent verslaafd als je lichaam en hersenen niet meer zonder het middel kunnen wat je neemt. Bijvoorbeeld sigaretten. Als je iedere dag moet roken, omdat je het anders te veel mist, dan ben je verslaafd. Hetzelfde geldt voor alcohol en drugs. Zelfs aan gamen kun je verslaafd raken. Stel dat je iedere dag van jezelf moet gamen, omdat je je anders boos of rot voelt, dan kan het zijn dat je verslaafd bent.

Gevolgen

Je raakt verslaafd doordat je hersenen een stofje aanmaken als je bijvoorbeeld rookt, drinkt of een game speelt. Je gaat je er beter door voelen en dat gevoel wil je dan iedere keer weer. Maar veel verslavingen doen ook iets met je lichaam. Sigaretten, alcohol en drugs kunnen voor nare ziektes zorgen, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Je kunt er dus goed ziek van worden en uiteindelijk zelfs dood aan gaan.

Afkicken

Vaak noemen we een verslaving een ziekte. Het is moeilijk om van een verslaving af te komen. Je hersenen en je lichaam hebben zich zo ingesteld op hun dagelijkse portie, dat ze niet meer zonder kunnen. Je lichaam en je geest laten het duidelijk merken als je iets niet meer gebruikt of doet. Je krijgt dan bijvoorbeeld pijn in je lijf, je gaat zweten en trillen of je wordt heel angstig. Mensen die willen stoppen met hun verslaving, gaan vaak naar een afkickkliniek om er met hulp van artsen vanaf te komen.