Virussen

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens gehoord van virussen. Die maken dat zoveel mensen griep krijgen. Maar hoe doen virussen dat?

Ziekteverwekkers

Je kunt door allerlei dingen een virus krijgen. Het kan in het water of in de lucht zitten. Ook kun je een virus krijgen door iemand aan te raken. Gek idee, vind je niet? Een virus kan je ziek maken. Heb jij weleens griep gehad? Of ben je weleens verkouden? Virussen veroorzaken deze ziekten. Daarom worden virussen ook wel ziekteverwekkers genoemd. Ziekten die door virussen veroorzaakt worden, zijn onder andere waterpokken, verkoudheid, griep en aids. Ook bijvoorbeeld wratten of een koortslip krijg je door een virus.

Inenting

Inenting beschermt je lichaam tegen een virus. Een ander woord voor inenting is vaccinatie. Bij inenten krijg je een prik die helpt je afweersysteem te verbeteren. De prik brengt verzwakte ziekteverwekkers in je lichaam, waardoor je afweersysteem antistoffen gaat aanmaken. Je wordt daardoor niet meer ziek en bouwt zo een goede afweer op. En dat allemaal door één prikje. 

Leger

Je lichaam heeft gelukkig ook een eigen leger om je tegen virussen te beschermen. Zo is je huid een goede beschermlaag tegen virussen. En zijn er in je lichaam cellen die vechten tegen het virus. Daarom wordt je vanzelf beter van een griepje!

Coronavirus

In 2020 staat de wereld op zijn kop door het coronavirus. Dat virus ontstond in China en reist de hele wereld over. Ook in Nederland raken veel mensen besmet. Dat gaat heel snel, omdat er nog geen vaccin voor is. Een goede inenting dus. De regering zorgt voor verschillende regels, om de verspreiding van het virus te verminderen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken. Als ze naar buiten gaan, moeten ze anderhalve meter afstand houden van elkaar. En waarschijnlijk ga jij al een tijdje niet naar school.