Ambulance

Werkstukken en spreekbeurten

Een ambulance brengt mensen meestal van en naar het ziekenhuis. Een ander woord voor ambulance is ziekenwagen. Heb jij weleens een ambulance vanbinnen gezien?

Ziekenhuis op wielen

Er zitten veel hulpmiddelen in een ambulance. Denk maar aan een brancard (een bed op wielen), zuurstofflessen en apparaten om het hart weer op gang te krijgen bij een hartstilstand. Daarnaast liggen er natuurlijk ook verband, medicijnen en pleisters in de ziekenwagen. Het ambulanceteam bestaat uit een chauffeur en verpleegkundige.

Haast

Een ambulance heeft vaak veel haast, omdat iemand een ernstig ongeluk heeft gehad en snel naar het ziekenhuis moet. Om andere auto's op de weg duidelijk te maken dat de ambulance haast heeft, zet de chauffeur sirenes aan. De andere weggebruikers moeten uitwijken voor de ambulance. De ambulance ziet er met zijn gele kleur en blauwe en rode strepen opvallend uit.

Draagmanden, bootjes of fietsen

Vroeger waren er nog geen ambulances om mensen naar het ziekenhuis te brengen. Zieke mensen werden toen opgehaald met draagmanden, bootjes of fietsen. Iets meer dan honderd jaar geleden kwamen de eerste ambulances op de weg. In 2018 waren er 813 ambulances in Nederland. Deze ziekenwagens reden ruim 1,3 miljoen ritten!