Bevrijdingsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. We vieren dan dat Nederland in 1945 werd bevrijd en dat de Tweede Wereldoorlog in ons land voorbij was.

Oorlog

De Tweede Wereldoorlog duurde van 1939 tot 1945. In Duitsland was Adolf Hitler de baas. Hitler wilde andere landen veroveren en daarom viel hij in 1940 Nederland binnen. Engeland, Frankrijk, Rusland en Amerika vochten samen tegen de Duitsers. Deze landen worden de geallieerden genoemd. In 1944 versloegen de geallieerden de Duitsers in Frankrijk. Daarna trokken ze verder Europa in. Het zuiden van Nederland werd snel bevrijd. De rest van het land moest tot 5 mei 1945 wachten op de bevrijding.

Eindelijk vrij

Op Bevrijdingsdag vieren we dat Nederland in vrijheid leeft. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd, zoals grote muziekfestivals. Vooral in Wageningen en Haarlem wordt Bevrijdingsdag uitgebreid gevierd.

4 mei

Op de avond vóór Bevrijdingsdag (dus op 4 mei) is de Dodenherdenking. Dan is heel Nederland twee minuten stil. We denken dan aan de mensen die de oorlog niet hebben overleefd. De koning en de koningin leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.