Dierenbescherming

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij ook van dieren? Dan vind je het vast belangrijk dat ze goed beschermd worden. Weet jij wat je moet doen als je ziet dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt?

Dierenmishandeling is verboden in Nederland. Mensen moeten dus goed voor dieren zorgen. Ze mogen dieren bijvoorbeeld niet schoppen of slaan, en ook niet uithongeren of verwaarlozen.

De Dierenbescherming

In 1864 werd de Nederlandse Dierenbescherming opgericht. Als eerste zorgde de Dierenbescherming ervoor dat het verboden werd om honden en katten te mishandelen. Daarna werden ook andere zoogdieren en een aantal vogelsoorten beschermd. Sinds 1886 zijn alle dieren beschermd. Dierenmishandeling is vanaf dat moment een misdrijf en dus strafbaar.

Inspectie

Vroeger controleerde de veldwachter (een soort politieagent) of mensen zich wel aan de dierenwetten hielden. Tegenwoordig bestaan veldwachters niet meer. Nu is er de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De inspecteurs daarvan controleren of mensen wel goed voor dieren zorgen. Ook is er een speciaal telefoonnummer. Als je ziet dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt, kun je 144 bellen. Dit nummer kun je goed onthouden: 144, red een dier. Na een melding gaan de inspecteurs op pad om het dier te helpen.

Dierenambulance

In Nederland zijn er verschillende organisaties voor de bescherming van dieren. Sommige organisaties hebben dierenambulances. Deze ambulances brengen zieke of gewonde dieren naar de dierenarts zodat ze geholpen kunnen worden. Ook vangt de dierenambulance zwervende dieren op, zoals zwerfkatten en -honden. Deze dieren worden dan naar een asiel gebracht. Als dieren in nood zijn, helpt de dierenambulance ook.