Echtscheiding

Werkstukken en spreekbeurten

Als twee personen met elkaar trouwen, kiezen ze ervoor om altijd bij elkaar te blijven. Maar soms blijkt dit achteraf geen goede keuze. Het stel kan er dan voor kiezen te gaan scheiden.

Als een echtpaar ervoor kiest om te scheiden, noemen we dat een echtscheiding. Dit moet geregeld worden bij de rechter. Dit betekent dat het echtpaar aan de rechter moet vertellen waarom zij willen scheiden. Alleen de rechter kan het huwelijk ontbinden.

Veranderingen

Als je ouders gaan scheiden, gaat er veel veranderen. Dit is een vervelende en verdrietige tijd voor het hele gezin. Er moet een hoop geregeld worden. Bij wie ga je wonen? En hoe vaak ben je bij de andere ouder? Daarnaast moeten je ouders beslissen wat er met hun spullen gebeurt. Deze moeten eerlijk verdeeld worden. Ook moeten zij nadenken over het huis waarin het gezin woont. Blijft er iemand wonen? En zo ja, wie?

Rechter

Er zijn dus een heleboel vragen bij een scheiding. Het is niet altijd makkelijk om daar antwoorden op te vinden. Ook hierbij kan de rechter helpen. Bijvoorbeeld als het echtpaar het niet eens is over de verdeling van de spullen of het huis. De rechter beslist dan hoe de spullen worden verdeeld en wat er moet gebeuren met het huis.

Een scheiding duurt ongeveer drie maanden. Tenzij er problemen zijn waarbij de rechter moet helpen. Dan kan een scheiding langer duren.