Fotograaf

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen die van fotograferen hun beroep hebben gemaakt noem je fotografen. Zij verdienen geld door hun foto's te verkopen of in opdracht van bedrijven of personen foto's te maken. Wil jij later ook fotograaf worden?

Vooraan staan

Fotografen zie je vaak op plekken waar iets gaat gebeuren. Denk maar aan een belangrijke voetbalwedstrijd, bezoek van de koning of een natuurramp. Fotografen proberen vooraan te staan om de beste foto's te kunnen maken. Deze kunnen ze dan goed verkopen. De foto's verschijnen in kranten, tijdschriften of op het internet. Meestal heeft een fotograaf zich gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. De één maakt foto's van bijvoorbeeld sport, de ander van de natuur. Waar zou jij graag foto's van willen maken?

Hoe word je fotograaf?

Als je fotograaf wilt worden kun je naar de fotovakschool gaan. Op deze school krijg je eerst een basisopleiding van drie maanden. In die drie maanden leer je hoe camera's werken en volg je lessen over licht en belichting. Hierna kun je een opleiding tot vakfotograaf volgen. Dit duurt tweeënhalf jaar. Ook zijn er veel scholen in het beroepsonderwijs die een opleiding voor fotografie hebben. Bijvoorbeeld de foto-academie in Amsterdam. Ten slotte kun je fotograaf worden op een kunstacademie. Die opleiding duurt vier jaar. Wat een keuze, hè?

Foto's verkopen

Een fotograaf die niet in dienst is van een bedrijf noem je een freelance fotograaf. Hij probeert om opdrachten te krijgen of om zijn foto's te verkopen. Veel van deze fotografen verkopen hun foto's aan stockbureau's. Stock is het Engelse woord voor voorraad. Deze bedrijven hebben een heel grote voorraad foto's. Stel dat een schrijver een foto nodig heeft voor een boek, dan kan hij in de voorraad foto's van het stockbureau kijken. Als hij hier een goede foto ziet, dan kan hij deze kopen. Het geld wordt dan verdeeld tussen de fotograaf en het stockbureau.