Internet

Werkstukken en spreekbeurten

Het internet bestaat uit miljarden websites die met elkaar verbonden zijn door links. Een link is een tekst of afbeelding op een internetpagina die je kunt aanklikken. 'Surf' jij vaak op het internet? En wat is jouw favoriete website?

Duizenden artikelen

Als je op internet zoekt naar een bepaald onderwerp, vind je vaak duizenden artikelen. Of je vindt juist bijna niets. Hoe kun je nu het beste zoeken? Het is belangrijk om goede zoekwoorden te bedenken. Hoe nauwkeuriger je zoekwoorden zijn, hoe beter je zoekresultaat is. Wanneer je meerdere goede zoekwoorden gebruikt, vind je nog preciezer wat je zoekt. Dus niet alleen 'Sahara', maar 'nomadenstammen' én 'Sahara'. Wanneer je erg specifieke zoekwoorden gebruikt, vind je soms helemaal niets. Maak je zoekwoorden dan algemener, bijvoorbeeld 'woestijn' in plaats van 'Sahara'. Zoek ook op synoniemen. Dit zijn andere woorden met dezelfde betekenis. Bijvoorbeeld 'eten' en 'voedsel'.

Zoekmachines

Als je op internet informatie zoekt, kun je een zoekmachine gebruiken. Google wordt het meest gebruikt. Je typt een onderwerp in het zoekvenster. Je drukt op enter, en ... je krijgt een hele lijst met websites over jouw onderwerp. Heel leuk, maar er zitten vaak ook sites tussen die je helemaal niet zoekt. Bijvoorbeeld sites over seks of geweld. Van die sites kun je ontzettend schrikken.

Rare websites

Als je op een vervelende website komt, kun je deze het beste meteen wegklikken. Ben je ervan geschrokken, praat er dan met iemand over. Sommige ouders of leerkrachten weten niet zoveel van internet. Zij kunnen denken dat je expres naar zo’n site hebt gezocht. Leg hen dan uit hoe het is gebeurd. Als volwassenen je niet geloven laat ze dan zien hoe het werkt. Laat ze zelf het zoekwoord intypen, zodat ze zien wat er gebeurt.

Zoekmachines voor kinderen

Er zijn ook speciale websites en zoekmachines voor kinderen. Hiermee kom je alleen op websites die geschikt zijn voor kinderen. Gebruik bijvoorbeeld de zoekmachine van meester Sipke. Heb je die al wel eens gebruikt? Met zoekmachines als deze kom je gelukkig geen vervelende websites meer tegen. Als je op die manier slim omgaat met internet, ben je 'mediawijs'. Je weet dan hoe je internet moet gebruiken en ook hoe je veilig kan internetten.