Koningsdag

Werkstukken en spreekbeurten

Op 27 april is het Koningsdag. Dan viert heel Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander. Koningsdag is een nationale feestdag. Weet je dat we vroeger op 30 april Koninginnedag vierden?

Beatrix en Juliana

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april. Toen Beatrix nog koningin was van Nederland, vierden we Koninginnedag op 30 april. Op die dag was Beatrix niet zelf jarig, maar haar moeder Juliana. Zij was vóór Beatrix de koningin van Nederland. Je ziet op Koningsdag overal de Nederlandse vlag hangen.

Koningsspelen

Op de vrijdag vóór Koningsdag doen veel basisscholen mee aan een landelijke sportdag. Dat zijn de Koningsspelen. Op Koningsdag zijn heel veel mensen vrij, omdat het een officiële nationale feestdag is. 

Koninklijke familie

Heb jij de koning en koningin wel eens in het echt gezien? Willem-Alexander en Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane bezoeken op Koningsdag altijd een of twee gemeenten in Nederland. Samen met de rest van de koninklijke familie krijgen ze dan een rondleiding door de stad. Daarbij zijn vaak zang- en dansvoorstellingen te zien.

Vrijmarkt

Op Koningsdag worden in Nederland overal vrijmarkten gehouden. Soms gebeurt dat al op de avond vóór Koningsdag. Misschien ben je op Koningsdag wel eens in Amsterdam of Utrecht geweest. Daar zijn deze markten heel groot. Veel mensen verkopen dan allerlei spullen, bijvoorbeeld kleding en boeken.