Koninklijk Huis

Werkstukken en spreekbeurten

Het Koninklijk Huis wordt ook wel het Huis Oranje-Nassau genoemd. Waar komt die naam vandaan? En wie was Willem van Oranje?

Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander werd geboren in 1967. Hij heette toen nog prins Willem-Alexander. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en daarna bij verschillende onderdelen van het leger gezeten. Hij is erg sportief. Hij heeft zelfs meegedaan aan de Elfstedentocht. Op 2 februari 2002 trouwde hij met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. In december 2003 werd hun dochter Catharina-Amalia geboren. Amalia kreeg in juni 2005 een zusje: Alexia. In april 2007 werd nog een prinsesje geboren: Ariane.

Op 30 april 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder Beatrix op. Hij werd toen koning Willem-Alexander. Koning Willem-Alexander is het hoofd van de regering van Nederland. Maar hij maakt niet zelf wetten en regels. Die worden gemaakt door de ministers. Als een nieuwe wet helemaal klaar is, wordt die pas gebruikt als de koning er zijn handtekening onder heeft gezet. Als er iets niet goed gaat, krijgt de minister de schuld en niet de koning. De koning heeft regelmatig gesprekken met de ministers. Hij mag de ministers wel raad geven en om uitleg vragen, maar hij is niet hun baas. Dat is de minister-president.

Oranje-Nassau

Het Koninklijk Huis wordt ook wel het Huis Oranje-Nassau genoemd. En Prins(es) van Oranje-Nassau is een titel die door de leden van het Koninklijk Huis wordt gebruikt. Maar waar komt die naam vandaan? Willem van Oranje is een belangrijke man uit de Nederlandse geschiedenis. Hij is de stamvader van het Huis Oranje-Nassau. In 1533 werd Willem van Oranje in Duitsland geboren. Hij heette toen nog Willem van Nassau. Toen hij elf jaar was, erfde hij het prinsdom (een landgoed) genaamd Orange. Dat betekent 'oranje'. Zo werd hij Prins van Oranje. 

Koningen en koninginnen vroeger

Naast het prinsdom erfde Willem van Oranje belangrijke voorrechten en bezittingen in de Nederlanden. In 1559 werd hij door de toenmalige koning Filips benoemd als stadhouder. Willem van Oranje bestuurde toen grote delen van Nederland. De rechtstreekse bloedlijn van Willem van Oranje stierf uit in 1702, toen stadhouder Willem III van Oranje na een ongelukkige val van zijn paard overleed en geen kinderen had om hem op te volgen. Hij had in zijn testament de Friese stadhouder Johan Willem Friso benoemd als erfgenaam van de titel Prins van Oranje. Willem I, die van de Friese stadhouder afstamde, werd in 1815 de eerste Koning der Nederlanden. Daarna volgden Willem II en III. Willem III had geen zonen die hem op konden volgen, wat in die tijd wel de gewoonte was. Daarom werd zijn dochter Wilhelmina de eerste koningin. Omdat ze nog maar tien jaar was, regeerde haar moeder Emma tot ze achttien werd. Wilhelmina heeft vijftig jaar geregeerd. Ze werd opgevolgd door haar dochter Juliana, de moeder van Beatrix. Van 1980 tot 2013 was Beatrix koningin van Nederland. Daarna volgde haar zoon. Willem-Alexander is de vierde Willem die koning is, koning Willem IV dus.

Koningsdag

Op 27 april vieren we de verjaardag van de koning. Dan is het Koningsdag. Dit is een nationale feestdag, wat betekent dat dan bijna iedereen een vrije dag heeft. In het hele land worden er feesten en leuke dingen georganiseerd voor jong en oud. In veel plaatsen is er dan ook een vrijmarkt. Iedereen mag dan op straat geld verdienen met spullen verkopen of optredens. Alle andere dagen van het jaar moet je daarvoor eerst een vergunning vragen bij de gemeente. Als Koningsdag op een zondag valt, vieren we het op de zaterdag ervoor.