Krant

Werkstukken en spreekbeurten

Journalisten hebben altijd haast. Want nieuws dat ze niet meteen publiceren, is geen nieuws meer. Wie werken er nog meer mee aan een krant?

Soorten kranten

In Nederland zijn veel verschillende kranten. De meeste kranten zijn dagbladen. Een dagblad verschijnt elke dag, behalve op zondag. Landelijke dagbladen zijn in heel Nederland verkrijgbaar. Hierin staat nieuws over belangrijke gebeurtenissen in Nederland en het buitenland. Regionale bladen verschijnen alleen in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in één provincie. Naast landelijk en internationaal nieuws, kun je hierin ook het nieuws uit de omgeving lezen. Huis-aan-huisbladen krijg je één keer per week gratis in je brievenbus. Hierin kun je lezen wat er in de buurt gebeurt. Er is ook een verschil in ochtendbladen en avondbladen. Ochtendbladen worden 's nachts gedrukt en hebben het laatste nieuws over de vorige middag en avond. Avondbladen worden in de middag gedrukt. Hierin kun je lezen wat er deze ochtend is gebeurd.

Een krant maken

Internationale persbureaus verzamelen nieuws uit de hele wereld. Ze sturen dit door naar krantenredacties in verschillende landen. Nederland heeft ook een eigen persbureau, het ANP, dat Nederlands nieuws verzamelt. Op de krantenredactie komt meer nieuws binnen dan er in een krant past. De redacteuren beslissen welk nieuws in de krant komt. Journalisten schrijven ook achtergrondinformatie bij het nieuws, een verslag van een gebeurtenis of een interview met een boeiend persoon. Correspondenten in het buitenland schrijven wat er in hun omgeving gebeurt. De beeldredacteur zorgt dat nieuwsberichten en foto's goed op de krantenpagina's komen. Zo ziet de krant er overzichtelijk uit. De opmaak van de krantenpagina's gebeurt op de computer. Ten slotte moet de krant worden gedrukt en verspreid. In grote opslagruimtes kunnen winkels en krantenbezorgers hun kranten halen. Uiteindelijk valt de krant bij ons thuis op de mat of kan iedereen hem kopen in de winkel.

Digitaal

De eerste kranten werden zo'n vierhonderd jaar geleden gedrukt. Tegenwoordig verschijnen veel kranten niet meer alleen op papier, maar ook digitaal. Voor zo'n digitaal abonnement moet je ook geld betalen. Je kunt de krantenartikelen dan lezen op je telefoon of tablet.